Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-07 17:32:00

Merkel Jeruzsálemről: Németország kitart az ENSZ határozatai mellett

Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának részeként kell rendezni - nyilatkozott Angela Merkel német kancellár csütörtökön Belrinben, megerősítve, hogy kormánya nem ért egyet Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának amerikai elismerésével.

Merkel Jeruzsálemről: Németország kitart az ENSZ határozatai mellett

A kancellár egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Németországnak változatlanul az az álláspontja, hogy a város helyzetét az ENSZ vonatkozó határozatainak megfelelően kell rendezni, a tárgyalásokon alapuló kétállami megoldás részeként, amelynek értelmében Izrael mellett meg kell teremteni egy palesztin államot.  

Angela Merkel hozzátette, hogy a német kormány azt szeretné, ha "feléledne" és új lendületet venne a tárgyalási folyamat, és "nem ért egyet" a Jeruzsálem ügyében hozott amerikai döntéssel.   

Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, szakítva Washington évtizedek óta követett Közel-Kelet-politikájával. Az izraeli vezetés által üdvözölt, számos ország kormánya által pedig bírált döntés miatt a radikális iszlamista Hamász újabb palesztin felkelést, intifádát hirdetett, és nyolc ország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását egy rendkívüli ülésre.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink