Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-07 07:26:00

Izraelen kívül senki sem örült Trump bejelentésének

Ahogy azt várni lehetett, sokan nem értenek egyet Donald Trump döntésével. Az amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Többen háborút vizionálnak.

Izraelen kívül senki sem örült Trump bejelentésének

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország Jeruzsálem kérdésében.
Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay fordult Japánhoz - amely decemberben a BT elnöke - a kéréssel, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres még e hétre hívja egybe a 15 tagállam képviselőit.

Japán ENSZ-nagykövete ennek eleget tett, és pár óra elteltével közölte, hogy pénteken - helyi idő szerint - reggel kilenc órakor - magyar idő szerint délután háromkor - kezdődik a tanács ülése. Guterres egyébként - Trump bejelentése után - azt mondta, hogy Jeruzsálem státuszának problémáját közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon kell megoldani.

70. születésnap

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak.

"A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok"

 - tette hozzá.

"Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhöz és egyben mérföldkő a békéhez vezető úton" - fogalmazott Rivlin.

„Mindenki a valóság talajához köt”

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt"- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. "Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként"- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

PFSZ: Trump döntése "lerombolta" a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását,


míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Abbász elítélte Trump döntését

Elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és elrendelte az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezését.

A palesztin elnök kijelentette: Trump döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem "a palesztin állam örök fővárosa".

Merkel sem támogatja

Nem támogatja a német kormány Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár.

Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, "mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni".

Az Unió komolyan aggódik

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Mogherini hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az Európai Unió és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik elhelyezkedését is.

Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára - húzta alá Mogherini.

Theresa May: London nem ért egyet

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatban hozott döntésével. May nyilatkozatát a Downing Street tette közzé szerda este. A brit kormányfő közölte:

London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. 

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

"Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia" - áll Theresa May szerda esti nyilatkozatában.

Macron: Sajnálatos döntés

Emmanuel Macron a bejelentésre reagálva kijelentette, nem tudja támogatni Trump egyoldalú döntését. A jelenleg Algériában tartózkodó francia elnök azt mondta, „ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem tud elfogadni, hiszen szembe megy a nemzetközi joggal és az ENSZ BT számos határozatával.”

Leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk - írja az MTI. Macron emellett minden érintett felett nyugalomra intett, hangsúlyozta az erőszak elkerülésének fontosságát.

atv.hu

További külföldi híreink