Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-06 18:54:00

Motorosok ragadták el gyermekeit: Elképesztő, mivel zsarolják az adósrabszolgákat

Gyermekeikkel zsarolják az adósrabszolgákat Indiában - közölték szerdán a kényszermunka eme fajtája ellen küzdő aktivisták, miután Tamilnádu szövetségi tagállamban kiszabadítottak fogságukból két csecsemőt, akiknek édesanyját munkára kényszerítették egy téglaégetőben.

Az egy és három éves kisgyereket egyfajta biztosítékként, erőszakkal vették el édesanyjuktól, akit így akart a téglaégető tulajdonosa arra kényszeríteni, hogy folytassa munkáját, amíg vissza nem fizeti adósságát. Az anyuka a gyerekei mentése közben éppen szülőfalujában tartózkodott, elmondása szerint két motoros férfi ragadta el tőle gyermekeit a hazaúton. A hatóságok már egyesítették a családot.

Az édesanya és férje 15 ezer rúpiával (62 ezer forinttal) tartozott a téglaégető tulajdonosának. Az adósrabszolgaság ellen kampányoló aktivisták elmondták: bár Indiában 1976-ban betiltották ezt a típusú kényszermunkát, a mai napig országszerte elterjedt gyakorlat, milliók kényszerülnek fizikai munkával visszafizetni munkaadóikkal vagy hitelezőikkel szembeni tartozásukat.

A csecsemők kiszabadítását kezdeményező Szarvanan Radzsendran, az aktivista csoport egyik tagja közölte:

olykor teljes családok rekednek az adósság csapdájában, és amikor munkáltatóik ideiglenesen elengedik a szülőket, sohasem távozhatnak együtt, a munkáltatók pedig gyakran maguknál tartják az adósok gyermekeit.

A hitelezők így szavatolják azt, hogy munkásaik visszatérjenek, és ledolgozzák tartozásukat.

A két csecsemő édesanyja és férje 600 rúpiát (2480 forintot) keresett minden 1000 tégla elkészítésével, és munkáltatójuk pedig két évig nem engedte őket hazalátogatni szülőfalujukba. A nő férje ráadásul egy hónapja eltűnt. Tamilnádu államban mintegy félmillió adósrabszolga dolgozik tizenegy ipari szektorban, többségük téglaégetéssel próbálja visszafizetni adósságát.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink