Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-06 18:17:00

Kitiltották Oroszországot: Putyin ezt üzeni

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportolónak sem, hogy ha kíván, elinduljon a februári phjongcshangi téli olimpián.

Kitiltották Oroszországot: Putyin ezt üzeni

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden döntött úgy, hogy a példátlan szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi téli olimpiáról, ám azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban.

Putyin szerdán jelezte,

nem bojkottálják az olimpiát, és akik elvileg szerepelhetnek a játékokon, az ő indulásukat nem akadályozzák meg.

Az elnök hozzátette: kérdés, hogy azok az orosz sportolók, akik versenyezhetnek Phjongcshangban, miért nem tehetik ezt meg az orosz zászló alatt, és miért kell az ötkarikás zászló alatt szerepelniük.

Kiemelte azt is: soha nem utasította tisztviselőit, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia alatt "szállítsák a győzelmeket" Oroszországnak, ugyanakkor a keddi NOB-döntések mögött politikai motiváltságot érez. "Minden úgy tűnik, mint egy teljesen összehangolt és politikailag motivált döntés" - mondta Putyin. "Ezt látjuk. Számomra nincs kétség ezzel kapcsolatban."

atv.hu/MTI

További külföldi híreink