Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-06 20:07:00

Így reagált a nemzetközi közösség Trump bejelentésére

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Mint mondta, a bejelentés már régóta esedékes volt. Reagált a nemzetközi közösség is.

Így reagált a nemzetközi közösség Trump bejelentésére
Fotó: Reuters

A Fehér Házban szerdán mondott beszédében az amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést. "Én megteszem" – jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.


 

Netanjahu: Történelmi bejelentés

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő  békemegállapodásnak is tartalmaznia kell  - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt"- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. "Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként"- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.    

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai  elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. "A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok" - tette hozzá.

"Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek  áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhöz és egyben mérföldkő a békéhez vezető úton" - fogalmazott Rivlin.

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését. "Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll" - mondta Barkat.

"Nem félünk a fenyegetéstől" - nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. "A biztonsági erok és az izraeli rendorség felkészült minden lehetséges eseményre"- tette hozzá.

"Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma" - mondta Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. "Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására" - hangsúlyozta.

Ezzel szemben a Békét most mozgalom a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek nevezte Donald Trump szerdai bejelentését.

Theresa May: London nem ért egyet

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatban hozott döntésével. May nyilatkozatát a Downing Street tette közzé szerda este. A brit kormányfő közölte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

"Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia" - áll Theresa May szerda esti nyilatkozatában.

Az EU aggódik az amerikai döntés miatt

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a  békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Mogherini hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az Európai Unió és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik  elhelyezkedését is.  

Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára - húzta alá Mogherini.

frederica mogherini rex tillerson amerikai külügyminiszter társaságában 2017. december 5-én (fotó: reuters)Frederica Mogherini Rex Tillerson amerikai külügyminiszter társaságában 2017. december 5-én (Fotó: Reuters)

Aszad: A palesztinok ügye a palesztinokban él

"A palesztinok ügye mindaddig a palesztinokban él, amíg létre nem jön egy palesztin állam Jeruzsálemmel a fővárosaként" - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök Donald Trump amerikai államfő döntésére reagálva. Jeruzsálem jövőjét nem egy állam, vagy egy elnök határozza meg, hanem annak történelme és a palesztinok ügyének ereje - fogalmazott a szíriai elnök.

Libanoni elnök: A döntés veszélyes

Donald Trump amerikai elnök döntése Jeruzsálem státuszáról veszélyes, és veszélyezteti az Egyesült Államoknak, mint a térségbeli békefolyamat egyik közvetítőjének a hitelességét - jelentette ki szerdán Michel Aun libanoni elnök.

A libanoni államfő közleménye szerint az amerikai elnök döntése évtizedekkel visszavetette a békefolyamatot, és a térségbeli, vagy talán a globális stabilitást is veszélyezteti. A libanoni állami hírügynökség szerdai beszámolója szerint az egyik helyi menekülttáborban mintegy 2000 palesztin tüntetett a nap folyamán az akkor még tervezett döntés ellen. Egy másik menekülttáborban tüntetők vonultak az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének helyi épülete elé.

Jordánia is elutasítja Trump döntését

Jordánia kormánya is elutasította Donald Trump amerikai döntését arról, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - közölte szerdán Mohamed Múmeni jordániai kormányszóvivő.

"Az Egyesült Államok elnökének döntése arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi az amerikai nagykövetséget a városba, sérti a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Chartáját" - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy Trump döntése jogilag érvénytelen és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását.

Varsó Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának

Lengyelország "még mindig" Tel-Avivot tekinti Izraeli fővárosának - közölte szerdán Brüsszelben Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. A PAP hírügynökség által idézett nyilatkozat még azelőtt hangzott el, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.


witold waszczykowski Witold Waszczykowski
"Csak azt mondhatom, hogy még az Egyesült Államokban is viták voltak erről, és feltehetően folytatódnak az utolsó pillanatig, amíg Donald Trump el nem mondja beszédét" - mondta a külügyminiszter.

Közölte, hogy Lengyelország még mindig Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának, s ott van az ország nagykövetsége. "Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy Izrael legfontosabb intézményei Jeruzsálemben vannak" - tette hozzá Waszczykowski, aki szerint Varsó a közel-keleti békefolyamat sikerében érdekelt, amelyet kétoldalú izraeli-palesztin tárgyalásokkal lehet elérni.

Irán határozottan elítélte a bejelentést

Irán "határozottan elítéli" az Egyesült Államok döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át - közölte szerdán a teheráni külügyminisztérium. Washington lépése nemzetközi határozatokat sért - emelte ki a közlemény.

Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár.

Ali Homeni ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

A katari külügyminisztérium közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek.

Abbász elítélte Trump döntését

Elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és elrendelte az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezését.

A palesztin elnök kijelentette: Trump döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem "a palesztin állam örök fővárosa".

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

Csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet meghatározni Jeruzsálem státuszát - jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

"Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" - mondta Guterres. Az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő  bejelentését követően az ENSZ-főtitkár kijelentette: "nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv".


antónio guterresAntónio Guterres
Egyiptom elutasítja

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államoknak azt a döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át - közölte szerdán a kairói külügyminisztérium. A minisztérium állásfoglalása szerint az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

PFSZ: Trump döntése "lerombolta" a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és  be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Macron: Sajnálatos döntés

Emmanuel Macron a bejelentésre reagálva kijelentette, nem tudja támogatni Trump egyoldalú döntését. A jelenleg Algériában tartózkodó francia elnök azt mondta, „ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem tud elfogadni, hiszen szembe megy a nemzetközi joggal és az ENSZ BT számos határozatával.”

Leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk - írja az MTI. Macron emellett minden érintett felett nyugalomra intett, hangsúlyozta az erőszak elkerülésének fontosságát.

emmanuel macronEmmanuel Macron

Török külügyminiszter: Ankara elítéli Trump bejelentését

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

atv.hu

További külföldi híreink