Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-25 08:30:00

Trump Erdogan kedvéért átvariálja az egész szíriai katonai állományt

Donald Trump amerikai elnök a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését ígérte a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonbeszélgetésben - jelentette be a Fehér Ház sajtóhivatala, némileg pontosítva a beszélgetésről korábban Ankarában közölt információt.

Trump Erdogan kedvéért átvariálja az egész szíriai katonai állományt


Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteki ankarai sajtótájékoztatóján még úgy számolt be a beszélgetésről, hogy - mint mondta - az amerikai elnök elrendelte: Washington ne küldjön több fegyvert a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart. Cavusoglu, aki jelen volt a beszélgetésnél az államfői palotában, hozzátette: Trump azt is mondta, hogy "ennek az ostobaságnak" már korábban véget kellett volna vetni.

A török tárcavezető kifejtette: 


az amerikai-török kapcsolatokra az egyik leginkább negatívan ható téma a szíriai kurdoknak adott fegyverek ügye. Legutóbb már páncélos járműveket is kaptak az Egyesült Államoktól - hangoztatta Cavusoglu.

A Fehér Ház ugyanakkor másként idézte Trumpot, aki - ez utóbbi változat szerint - csak annyit közölt Erdogannal: az Egyesült Államok változtatásra, "korrigálásra" készül a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás terén. A washingtoni közlemény szerint a katonai segítség átrendezése a helyzet stabilizálásának függvényében történik majd.

Az Anadolu török állami hírügynökség a török államfői hivatalra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy az amerikai és a török vezető a szíriai válságról, a szerdai szocsi orosz-török-iráni csúcstalálkozóról, regionális problémákról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést. A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetésben megvitatták az amerikai harci eszközök Ankara által tervezett vásárlását is.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink