Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-24 13:39:00

Véres merénylet egy mecsetnél Egyiptomban, több mint 200 halott

Több robbantásos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél, amelyben több mint kétszázan meghaltak.

A merényletet a Sínai-félszigeten hajtották végre robbanószerkezetekkel és lőfegyverekkel. Az elkövetők akkor robbantották fel a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek épp távoztak a templomból. Egy másik híradás szerint a bomba a mecsetben robbant fel. Akik túlélték a robbanásokat, azokra lőni kezdtek. A tudósítások szerint legalább 20 perdig tüzeltek.

A Sky News legfrisebb információi alapján legkevesebb 184-en haltak meg. Az egyiptomi köztévé ugyanakkor már 235 halottról, és 109 sérültről tudósít.

A támadásokért egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett, igaz, hogy az érintett területen az utóbbi években megerősödött az Iszlám Állam jelenléte.

Az egyiptomi elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A BBC azt írja, Egyiptomban 2013 után élénkült meg a dzsihádisták aktivitása. A Sínai-félszigeten korábban több merénylet is volt, de a mostani az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó támadás.

A nemzetközi politika elítélte a támadást

Az orosz, az amerikai és a francia elnök is elítélte a pénteki, több mint kétszázharminc halálos áldozatot követelő egyiptomi merényletet - írja az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz államfő  táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnöknek. " A békés emberek istentisztelet közbeni meggyilkolása megdöbbentő a kegyetlensége és a cinizmusa miatt. Ismét meggyőződtünk arról, hogy a terroristák előtt teljességgel ismeretlen az emberi erkölcs fogalma" - írta az orosz  elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus erői elleni harcban - közölte a Kreml sajtószolgálata.

Donald Trump amerikai elnök is elítélte "az ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók elleni "borzasztó és gyáva terrortámadást". "A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell  a  terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát".

Elítélte a merényletet Emmanuel Macron francia elnök, aki Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét a Bír-el-Abídban elkövetett merénylet áldozatai hozzátartozóinak.

Határozottan ellen kell állni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére - jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke pénteken. Kiriakídisz nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte az eddigi jelentések szerint közel kétszáz áldozattal járó, Egyiptomban pénteken elkövetett merényletet és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és az egyiptomi népnek     

Izrael is részvétét fejezte ki Egyiptomnak a merénylet után. Naftali Benett izraeli oktatási miniszter kijelentette, hogy "itt az ideje a nemzetközi egységnek a terrorizmus elleni háborúban, akárhol jelentkezzék is - Oroszországban, Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy az arab világban -, mindnyájunkra támad a terrorizmus, és egyesíteni kell az ellene folytatott harcunkat".

atv.hu

További külföldi híreink