Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-23 17:04:00

Szexuális zaklatás: 18 nő vallott a neves üzletember ellen

A Svéd Akadémia egy ügyvédi iroda közreműködésével vizsgálja ki 18 nő panaszát, akik szexuális zaklatással és visszaéléssel vádoltak meg egy férfit, aki közeli kapcsolatban állt az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettel.

Szexuális zaklatás: 18 nő vallott a neves üzletember ellen

Sara Danius, az akadémia titkára egy szerda esti blogbejegyzésben reagált a Dagens Nyheter svéd napilapban megjelent riportra, amely beszámolt a zaklatásról. Mint írta: "megdöbbentette és elszomorította" a riport. Egyúttal bejelentette: az akadémia csütörtöki ülésén tárgyal arról, hogy a férfival, aki nem az akadémia tagja, minden kapcsolatot megszakítanak.   

A nők naplóbejegyzésekkel, e-mailekkel és szemtanúk beszámolójával támasztották alá, hogy a férfi szexuálisan molesztálta, zaklatta őket, erőszakoskodott velük.

Az is kiderült, hogy befolyásos kapcsolataira hivatkozva hallgattatta el őket. Azzal fenyegette áldozatait, hogy "fekete listára" kerülnek és "lerombolja a karrierjüket".

Danius a napilapnak elmondta: hallott ugyan pletykákat arról, hogy a férfi kikezdett nőkkel, de nem gondolta, hogy ilyen súlyosak voltak ezek az ügyek.   

Az akadémia és Stockholm is pénzügyi támogatást nyújtott annak a kulturális helyszínnek, amelyet a férfi működtetett és ahol irodalmi felolvasásokat, koncerteket, beszélgetéseket és táncelőadásokat tartottak.    

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink