Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-24 06:39:00

Német kormányválság: A vég kezdete Merkel számára?

Az összeomló német koalíciós tárgyalások után még mindig bizonytalan, hogy merre halad tovább Németország. Ha nem sikerül megállapodni, új választásokat kell kiírni.

Német kormányválság: A vég kezdete Merkel számára?

A német politika főbb képviselőivel találkozik a héten az ország elnöke. Frank-Walter Steinmeier megbeszéléseket folytatott a liberális és a zöldpárt vezetőivel, majd a kereszténydemokrata unióval is. Steinmeier azután hívta egyeztetésre a főbb pártok vezetőit, hogy megbuktak a koalíciós tárgyalások. A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány múlt héten fulladt kudarcba, mert a liberális Szociáldemokrata Párt (FDP) kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból.

Arra hivatkoztak, hogy a több mint egy hónapig folytatott megbeszéléseken nem alakult ki elég bizalom és közös programpont Németország megújításához, főként a menekültpolitikában nem értettek egyet. Az FDP elnöke kiemelte: a "tartalmi ellentmondások" miatt a Jamaica-koalícióról szóló tárgyalásnak "vége", a Zöldek pedig a liberálisokkal szemben ellenséges kijelentéseikkel és "összeesküvés-elméleteikkel" bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz.


Ezért elképzelhetetlen, hogy az FDP a belátható jövőben együttműködjön a Zöldekkel szövetségi szinten. "Kizárom a megbeszélések újraindítását" - jelentette ki Christian Lindner.

A vég kezdete Merkel számára?

A német és a nemzetközi sajtó egyaránt Merkel vereségeként értékelte kedden a koalíciós egyeztetések kudarcát. A Die Welt című német konzervatív lap A Merkel-módszer vége című kommentárjában azt írta: a kudarc "mindenekelőtt vereség a kancellár számára", aki ugyan sokáig sikeres volt azzal, hogy állandóan a vitavezetői, moderátori szerepbe helyezkedett, de módszere miatt éppen ő a leginkább hibás a Jamaica-koalíció meghiúsulásában.
 
A Spiegel Online hírportál Lefújás című kommentárjában ugyancsak azt írta, hogy a kudarc "a vég kezdete" Merkel számára. A Jamaica-koalíció lett volna az ideológiák eltávolítását, "kimagozását" jelentő évtizedes munkásságának "mesterműve", bebizonyíthatta volna, hogy még "ökoszocialisták és szabadkereskedelem-fetisiszták is tudnak együtt kormányozni", ha "felettük trónol elnöki kancellárként". "Ennek most vége, ez a válság Merkel válsága" - írta a Spiegel Online, hozzátéve: izgalmas lesz megfigyelni, hogy a kancellár miként kezeli a válságot, és belebukik-e.

 
A baloldali Berliner Zeitung A leváltásra váró kancellár című kommentárjában kiemelte: Angela Merkel "örökös kancellárnak" nem sikerült a kormányalakítás, és kormányfői tevékenységében "a vég kezdete" volt az a pillanat, amikor Christian Lindner zátonyra futtatta a koalíciós egyeztetéseket. Akármi is történik, akár előrehozott választások lesznek, akár kisebbségi kormányzás, akár újabb nagykoalíció, Angela Merkel valamennyi konstellációban már csak a leváltásra váró kancellár lesz" - írják.

Nagy a nyomás a szociáldemokratákon is

Egyre nagyobb a nyomás azonban a szociáldemokratákon is, hogy nyissanak korábbi koalíciós partnerük felé. Martin Schulz a választások után tette egyértelművé: nem akarnak kormányra lépni Angela Merkel oldalán. „Fontos, hogy az ország polgárai újra tudják értékelni a helyzetet. Nem félünk az új választásoktól, a szeptember 24-ei eredmények alapján azonban nem fogunk részt venni egy nagykoalícióban” – mondta Schulz, miután megbuktak a koalíciós tárgyalások. Ha nem sikerül megállapodni, valóban új választásokat kell kiírni.

Angela Merkel eddigi karrierjének legnagyobb válsága, hogy Németországban a szeptember 24-ei választások óta nem tudott felállni az új kormány. Korábban úgy nyilatkozott: a kisebbségi kormányzás helyett inkább újabb választásokat szeretne. Steinmer államfő viszont hétfői nyilatkozatában közvetve elutasította az előrehozott választás gondolatát, hangsúlyozta, hogy a választóktól kapott mandátumot "nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni".

A Der Spiegel csütörtöki számában azt írta, hogy a pártját megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányító Christian Lindner napok óta készülhetett arra, hogy kiszáll a tárgyalási folyamatból. Hosszabb távú célja pedig az, hogy ellenzékben felépítsen egy "személyesen rá szabott" mozgalmat Emmanuel Macron francia államfő En Marche (Lendületben!) nevű mozgalmának mintájára, amely mozgósítja a politikai elittel elégedetlen választókat. A Der Spiegel megjegyezte, hogy Christian Lindner számára "első a párt, és utána következik a haza".
    
Az FDP a 2013-ban tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazatok 4,8 százalékát gyűjtötte össze, nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, és így 64 év után kiesett a Bundestagból. Christian Lindner a bukás után vette át a párt vezetését, és szinte egyedül építette újjá a pártot, amely az idén szeptemberben tartott választáson 10,7 százalékos eredménnyel tért vissza a Bundestagba.

atv.hu

További külföldi híreink