Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-21 06:40:00

Asztalosból diktátor: 7 diploma, 10 év börtön és a lottó főnyeremény

Robert Mugabe 37 éve még a hatóság ellen tüzelte a népet, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Zimbabwében bevezették a demokráciát, hataloméhségével viszont nem tudott mit kezdeni. Feleségét egyszerűen csak „Gucci Grace”-nek hívják.

Asztalosból diktátor: 7 diploma, 10 év börtön és a lottó főnyeremény

Robert Mugabe a Zimbabwei Köztársaság elnöke Afrika legismertebb diktátora, uralma viszont 37 év után gyakorlatilag véget ért. A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét, vélhetően azzal a céllal, hogy helyére feleségét, Grace Mugabét helyezze. Menesztése után Mnangagwa Dél-Afrikába menekült. November 13-án Constantino Chiwenga tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette Mugabét, hogy a hadsereg közbeavatkozhat, ha további tisztogatások lesznek, de Mugabe hívei elítélték a fenyegetést. November 15-én a hadsereg elfoglalta a közmédia épületeit, Mugabét pedig házi őrizet alá vették. November 19-én leváltották a pártelnöki tisztségből, és felszólították, hogy november 20-ig mondjon le az elnökségről, különben parlamenti eljárást indítanak az elmozdítására. Grace Mugabét és az elnök számos hívét kizárták az állampártból.

Tanárból szabadságharcos

Mugabe szegény, asztalos családból származik, mégis összesen hét diplomát szerzett, többek között tanári végzettsége is van, és három évig tanított is egy szakközépiskolában. Majd csatlakozott a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unióhoz (ZANU), hamar ismert személyiség lett az országban, erőteljes hangvételű beszédeket mondott, a gyarmati rendszer és a hatóság ellen tüzelte a közvéleményt. Egy ilyen beszédének köszönhetően letartóztatták, és tíz évet töltött börtönben.

Szabadulása után vértelen puccsal átvette a hatalmat pártjában, egy gerillacsoport élére állt és elkezdte megszervezni a fegyveres szembeszállást Ian Smith rezsimjével szemben, aki akkor megpróbált egy olyan választási rendszert bevezetni, ahol a feketék látszólag jogokhoz jutnak, de az ország vezetése valójában egy fehér kisebbség kezében marad.

1979-ben megszületett a demokratikus, már feketék által irányított Zimbabwe, majd az 1980-ban tartott választásokon elsöprő győzelmet aratott Mugabe, így először miniszterelnök, majd elnök lett.

Az lett, ami ellen küzdött

Kezdetben hatalmas népszerűségnek örvendhetett Mugabe, fejlesztette az ország egészségügyi és oktatási rendszerét is, visszaszorult az analfabetizmus, az ország túlnyomó része már tudott írni-olvasni. A ’90-es évek végén azonban szakított a megbékélést hirdető politikájával, az országon eluralkodott a korrupció. Legelőször az egykori gyarmattartó fehér lakosokkal számolt le, egy földreformmal teljesen megszüntette a befolyásukat az országban: a fehérek ültetvényeit egyszerűen elvették, és kiosztották a feketék között. Mára már a népesség csupán 1 százaléka fehér.

A dpa hírügynökség arról ír, hogy, bár kétségtelen Mugabe érdeme a fehér kisebbségi kormány megdöntésében és a demokrácia bevezetésében, az egyre hataloméhesebb elnök az lett, ami ellen korábban küzdött: zsarnok.

Közben fényévekre került a valóságtól és népe mindennapi problémáitól. Emiatt Dél-Afrika egykori éléskamrájából elszegényedett, éhező ország vált. Az infrastruktúra befektetések híján csak amortizálódott, a zimbabwei dollár teljesen elértéktelenedett, és százezrek kényszerültek elmenekülni az élhetetlenné vált helyzet elől. Az egészségügyből is tömegével távoztak külföldre a dolgozók, így mára már az országban 100 ezer páciensre jut egy orvos.

Elcsalt választás, 20 ezer civil halála

Az ország hanyatlásával együtt Mugabe népszerűsége is csökkenni kezdett. Megfigyelők szerint Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető már az első fordulóban megnyerte a 2008-as választást. A választási bizottság azonban második fordulót követelt, amelyet erőszakhullám és az MDC ellenzéki párt követőinek megfélemlítése előzött meg. Tsvangirai végül visszalépett, hogy elkerülje a vérengzést.

Azzal sem lett túl népszerű az elnök, hogy amíg az országban éhínység uralkodott, Mugabe megnyerte a lottó 100 ezer zimbabwei dolláros főnyereményét.

Mugabe egyik legismertebb szörnytette az volt, amikor a ndebele nemzetiség 20 ezer tagját legyilkoltatta a hírhedt, Észak-Koreában kiképzett 5. dandárjával, Perence Shiri-vel, aki Mugabe unokatestvére, és saját magát csak „Fekete Jézusnak” hívta. A 20 ezer áldozat legtöbbje ártatlan civil volt. A hadművelet neve Gukurahundi, volt, ami annyit tesz: "a korai eső, amely a tavaszi esők előtt elmossa a pelyvát".

A diktatórikus rendszerek politikai elemzéseinek kedvelt témája Mugabe rezsimje. Mikal Hem évekig élt Mugabe rendszerében, erről könyveket is írt: az egyik legismertebb írása a „Diktátorok kézikönyve”, ahol a hatalommegtartás eszközeit elemezve azt írja Mugabéről: „Zimbabwe Robert Mugabéje, amikor puccs fenyegette, végül mindig képes volt pontosan annyit fizetni a hadseregnek, hogy az minden előfeltevés ellenére lojális maradjon hozzá” – írta a szerző.

„Gucci Grace” és a két hónap alatt szerzett doktori cím

Robert Mugabe népszerűségének zuhanásához hozzájárult második felesége is. „Gucci Grace” csak így emlegetik Grace Mugabét, aki gépírónőként kezdte az elnöki hivatalban, ekkor ismerkedett meg jövendőbeli férjével. Az elnök felesége, Sally Mugabe ekkor már halálos beteg volt, az elnöki házaspár szerint a volt feleség áldását adta kapcsolatukra. Grace 1996-ban hozzáment a 41 évvel idősebb Mugabéhez, mostanra pedig hatalmi tényezővé vált. Nem véletlen a gúnynév, Grace arról lett híres, hogy az állam pénzét luxuscikkekre költötte, ezzel hamar maga ellen fordította a közvéleményt. „Gucci Grace” nem csak fényűző életstílusával vívta ki a nép ellenérzéseit, hanem azzal is, hogy fokozatosan egyre nagyobb hatást gyakorolt az idős diktátorra.

Grace „munkássága” sem volt botránytól mentes: nyáron a first lady egy luxushotelben elektromos kábellel összevert egy fiatal nőt, aki két barátjával éppen Mugabe fiára várt. A támadás után riadókészültségbe helyezték a dél-afrikai rendőrséget, ám az ország nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztere aláírta a rendeletet, aminek köszönhetően Grace mégis átléphette a határt. Nagy felháborodást keltett az is, hogy Grace két hónap alatt szerezte meg a doktori címét.

Az elnök távozását szombaton már tüntetők tízezrei követelték. Mugabe utódja a nemrég leváltott alelnöke, Emerson Mnangagwa lehet. Sokak szerint nála is elnyomóbb vezető lesz és ő állhat az elmozdítása mögött is.

További külföldi híreink