Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-19 16:17:00

Szíriáról tárgyalt a török, az orosz és az iráni külügyminiszter

A szíriai helyzetről tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török, Szergej Lavrov orosz és Javad Zarif iráni külügyminiszter vasárnap a dél-törökországi Antalyában - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A diplomaták Recep Tayyip Erdogan török, Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök jövő szerdán Szocsiban tartandó csúcstalálkozóját készítették elő, amelynek témája szintén Szíria lesz.

Cavusoglu a vasárnapi megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta:


a felek az asztanai béketárgyalásokkal "nagy utat tettek meg" Szíriában a tűzszünet és a kialakítandó "feszültségcsökkentési" övezetek érdekében. "A helyzet a tavalyinál sokkal jobb" - fogalmazott a török tárcavezető. Kiemelte: folytatni kell a harcot az Iszlám Állam (IÁ) és a többi terrorszervezet ellen, de egyúttal a politikai rendezésre is koncentrálni kell.


Mindazonáltal Törökország, valamint Oroszország és Irán ellentétes oldalon áll a konfliktusban. Moszkva és Teherán Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán avatkozik be az arab országban, Törökország azonban a mérsékelt felkelőket támogatja.

A török miniszter vasárnap jelezte: kollégáival arról is értekezett, hogy az idlíbi biztonsági övezetet belülről biztosító török haderő körül rövid időn belül az orosz és az iráni katonák is elfoglalják állomáshelyüket. Hozzátette: ennek részleteiről a három ország vezérkari főnökei még a jövő szerdai csúcstalálkozó előtt egyeztetnek.

A török haderő október elején vonult be az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány északi részébe. Törökország a szeptember közepén Asztanában kötött feszültségmentesítési megállapodás keretében megfigyelő tornyokat állít fel a térségben, a tervek alapján összesen tizenkettőt.

Cavusoglu a politikai rendezésre vonatkozóan továbbra is ellenezte, hogy a szíriai kurd Demokratikus Egység Pártja (PYD), amelyet Ankara terrorszervezetnek tart, részt vegyen bármilyen, Szíria jövőjét befolyásoló nemzetközi tanácskozáson.

Ankara attól tart, hogy a kurdok megerősödése Észak-Szíriában felélénkítené a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.


Lavrov a találkozó után csak annyit közölt, hogy tárgyalópartnereivel minden kulcskérdésben egyetértettek.

Zarif reményét fejezte ki, hogy jól sikerül szerdán az elnöki csúcstalálkozó, és a felek "le tudják zárni a terrorizmus gyászos és keserű fejezetét Szíriában".

atv.hu/MTI

További külföldi híreink