Nagyvilág

2017-11-15 06:12:00

A hadsereg átvette a hatalmat Zimbabwéban

A zimbabwei hadsereg közölte szerda hajnalban az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy a helyzet visszatér a normális kerékvágásba.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint tisztelettel beszéltek az államfőről, a fegyveres erők főparancsnokának és őméltóságának nevezték. Azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. Ígéretet tettek arra, hogy megvédik a köztisztviselőket, és garantálják az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

Egy kormányzati forrás tudatta, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak.

robert mugabe elnök, fotó: reutersRobert Mugabe elnök, Fotó: Reuters

Hírforrásokra hivatkozva az MTI arról számolt be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. Katonák páncélozott járművekkel lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt, háborús veterán vett tagok ellen.

A demokráciához való visszatérést szorgalmazzák

Az alkotmányos demokráciához való békés visszatérést szorgalmazta a zimbabwei ellenzék szerda reggel, miután a zimbabwei hadsereg közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű párt, amely a Mugabe vezette Zanu-PF legjelentősebb belpolitikai ellenfele volt az utóbbi két évtizedben, közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy

a hadsereg beavatkozása elvezet egy "stabil, demokratikus és haladó nemzetállam megteremtéséhez".

A zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője felszólította szerda reggel a Dél-afrikai Köztársaságot, Dél-Afrika többi országát és a nyugati hatalmakat, hogy állítsák helyre kapcsolatukat az országgal, miután a hadsereg átvette a hatalmat. Chris Mutsvangwa üdvözölte a hadsereg lépését mint "a hatalommal való arcátlan visszaélés vértelen korrekcióját", egy "szakadék szélén álló ország megmentését".

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy férje helyére lépjen. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök már hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül az ország függetlenségi harcában hajdan részt vett tagok ellen.

Az elnök felesége, az 52 éves Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF-en belül és annak befolyásos ifjúsági szervezetében, így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik korábban kivételezett helyzetet élveztek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből.

Ellenez mindenféle alkotmányellenes változást Zimbabwéban a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Jacob Zuma közleményt adott ki, amelyben nagyon aggasztónak nevezi a zimbabwei helyzetet, és nyugalomra, önmérsékletre, a "politikai patthelyzet barátságos megoldására" szólít fel minden érintett felet. A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) regionális szervezet "kész segíteni, ha szükséges" - tette hozzá Zuma, aki mindig hűségesen támogatta Mugabét.

A dél-afrikai elnök beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Mugabéval, aki elmondta neki, hogy házi őrizetben tartják, de jól van. Zuma - közleménye szerint - Zimbabwéba menesztette a védelmi és az állambiztonsági miniszterét, hogy személyesen beszéljenek az elnökkel és a hadsereg vezetésével.

A News24 dél-afrikai tévé azt jelentette, hogy Mugabe már a lemondását készíti elő. A kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta szerdán, hogy a zimbabwei vezérkari főnöknek, Constantino Chiwenga tábornoknak a múlt heti kínai látogatása előre tervezett volt, a rendszeres kétoldalú katonai cserelátogatások része.

Kína is kitartó támogatója volt mindig Mugabénak, a zimbabwei elnököt érő nemzetközi bírálatok ellenére.

Tagadják a puccsot

Zimbabwei katonai tisztviselők tagadták szerdán az állami televízióban, hogy a kelet-afrikai ország elnöke, Robert Mugabe ellen puccs van folyamatban.

Az elnök és családja jól vannak, a hadsereg gondoskodott biztonságukról - közölték.

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy nem folyik katonai puccs a kormány ellen. 

Úgy fogalmaztak, hogy a katonaság "bűnözők" ellen lépett fel Mugabe köreiben, s mihelyst végrehajtották a műveletet, minden visszatér a normális kerékvágásba.

fotó: reutersFotó: Reuters

"Igazából semmi sem történik"

Zimbabwe dél-afrikai nagykövete is korábban alaptalannak nevezte a puccs lehetőségéről szóló értesüléseket, és a közösségi médiát okolta az erről szóló híresztelések lábra kapásáért. "Igazából semmi sem történik" - szögezte le.

Az AP amerikai hírügynökség kedden azt írta: gyakorinak számít, hogy harckocsik haladjanak a főváros irányába vezető útvonalon, ám az időzítés tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépjen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

atv.hu

További külföldi híreink