Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-14 18:31:00

Harckocsik közelítették meg a zimbabwei fővárost

Négy harckocsit láttak szemtanúk kedden a zimbabwei főváros, Harare felé vonulni, miután az előző nap a dél-afrikai ország vezérkari főnöke azzal fenyegetett, hogy kész beavatkozni az elnök pártján, a Zanu-PF-en belüli "tisztogatás" befejezése érdekében.

Harckocsik közelítették meg a zimbabwei fővárost
Fotó: Reuters

Az AP amerikai hírügynökség három harci járművet számlált és katonai csapatszállítókat.   

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú további két harckocsit látott a fővárostól 20 kilométerre a Chinhoyiból Hararébe vezető főúton. Az egyik járműnek a lánctalpa elszakadt.   

Beszámolók szerint a harci járművek az államfő védelmét ellátni hivatott elnöki gárda tábora felé vették az irányt Harare Dzivarasekwa nevű külvárosában.   

Az ország 37 éve hatalmon lévő elnöke, Robert Mugabe a nap folyamán a fővárosban tartózkodott kabinetje heti rendes ülésén. Helyi beszámolók szerint Harare nyugodtnak mutatkozott, s csapatokat sem lehetett látni az utcákon.   

Az AP megjegyzi, hogy gyakorinak számít, hogy harckocsik haladjanak az említett útvonalon, az időzítés viszont tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.   

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.   

Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF befolyásos fiatalsági szervezetében így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik egykor kivételezett helyzetet élvezhettek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Értesülések szerint az időközben külföldre menekült Mnangagwa több mint száz állítólagos híve ellen készülnek fegyelmi eljárást indítani.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink