Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-13 15:02:00

Libanoni válság: Haríri visszavonja lemondását?

Michel Aun libanoni elnök hétfőn zárt ajtók mögött azt mondta: Szaad Haríri kormányfő előző napi nyilatkozatából úgy tűnt, hogy hajlandónak bizonyulhat visszavonni lemondását.

Libanoni válság: Haríri visszavonja lemondását?

Az államfő bizalmasai szerint Aun bizakodó, mert a Szaúd-Arábiában tartózkodó Haríri vasárnapi televíziós interjújában nem kérdőjelezte meg a libanoni koalíciós kormány létjogosultságát adó politikai egyezséget.   

Haríri vasárnap a lemondása óta először adott nyilatkozatot, Rijádból, élő adásban beszélve a saját pártjához kötődő Future libanoni televízió stábjával. Közölte: haza kíván térni, hogy az alkotmánynak megfelelő formában megerősítse lemondását, amely szerinte Libanon érdekét szolgálta. Haríri kijelentette: vissza is vonhatja a lemondását, de csak akkor, ha a Hezbollah szélsőséges síita mozgalom vállalja, hogy kimarad a térség fegyveres konfliktusaiból. A libanoni hadseregénél nagyobb arzenállal rendelkező Hezbollah Haríri koalíciós kormányának is része. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országának el kell határolódnia a regionális összeütközésektől. Szaúd-Arábia is Libanon semlegességét támogatja - fogalmazott. Haríri azt állította, hogy szabad akaratából van a szunnita Szaúd-Arábiában, és ha távozni akarna, bármikor megtehetné.   

A Rijádban tartózkodó miniszterelnök november 4-én mondott le váratlanul, arra hivatkozva, hogy félti az életét, illetve Irán és a Hezbollah rátette kezét az országára. Libanoni kormánykörökben az a hír járja, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték. Aun vasárnap hangsúlyozta: Haríri szabadságának korlátozása árnyékot vet minden nyilatkozatára, amelyeket így nem lehet önkéntesnek venni. Az államfő leszögezte: addig nem fogadja el a miniszterelnök lemondását, amíg azt nem személyesen nyújtja be neki.   

Az elnök az elmúlt napokban több libanoni politikussal és külföldi diplomatával találkozott annak érdekében, hogy felderítse, mi állhat Haríri döntésének hátterében.   

A kormányfő lépése újabb válságba sodorta a szaúdi-iráni vetélkedés egyik színterévé vált Libanont.   

Teherán hétfőn azt hangsúlyozta, hogy nem avatkozik be az ország belügyeibe, és reményteljesnek nevezte Haríri vasárnapi megszólalását.   

"Haríri vasárnapi megjegyzései felcsillantották annak a reményét, hogy visszatér Libanonba" - idézte Bahram Gaszemi külügyi szóvivőt az iráni állami televízió.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink