Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-13 19:24:00

Bocsánatot kért a brit külügyminiszter: kijelentése miatt Iránban vádat emeltek egy brit nő ellen

Bocsánatot kért hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter az Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgár ügyében tett minapi kijelentései miatt, amelyek után az elítélt nő ellen az iráni hatóságok újból vádat emeltek.

Bocsánatot kért a brit külügyminiszter: kijelentése miatt Iránban vádat emeltek egy brit nő ellen

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly tavasszal utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.   

Nemrégiben azonban ismét bíróság elé állították, és újabb vádat emeltek ellene, ezúttal az iráni rendszer elleni propaganda terjesztése címén.   

E fejlemény közvetlen előzményeként Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán azt mondta:

tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe "újságírói tanfolyamot tartott" Iránban.   

Johnson e kijelentésével gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató egybehangzó álláspontját, amely szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.   

Londoni sajtóértesülések szerint a brit külügyminiszter alsóházi kijelentése utáni újabb iráni vádemelés alapján akár tíz évre is meghosszabbíthatják Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését.   

Johnson a Nagy-Britanniában hatalmas belpolitikai vihart és közfelháborodást keltő ügyben sürgősséggel benyújtott képviselői kérdésre válaszolva hétfő este a londoni alsóházban kijelentette: a brit kormánynak nincs kétsége afelől, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe szabadságát töltötte Iránban, és látogatása alatt semmiféle szakmai tevékenységet ott nem folytatott.   

A brit külügyminiszter elismerte, hogy a külügyi bizottság meghallgatásán tett kijelentései "egyértelműbbek is lehettek volna", és az általa használt szavak "alkalmasak voltak a félremagyarázásra".  

Johnson közölte: bocsánatot kér Nazanin Zaghari-Ratcliffe-től és családjától, ha "akaratlanul" további "gyötrelmeket" okozott nekik, és visszavon bármiféle olyan utalást, amelyből az a következtetés vonható le, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe "szakmai okokból" utazott Iránba.  

Megerősítette, hogy hamarosan találkozik Richard Ratcliffe-fel, Nazanin Zaghari-Ratcliffe férjével, és még az év vége előtt Iránba utazik az ügy rendezése végett.   

Richard Ratcliffe hétfőn a BBC rádiónak elmondta: felesége az idegösszeomlás határára került, és súlyos egészségi problémái vannak; a minap mellrák gyanújával vizsgálták a teheráni börtönkórházban, de a vizsgálat nem hozott egyértelmű eredményt.   

Ratcliffe felszólította a brit külügyminisztériumot, hogy feleségét helyezze diplomáciai védelem alá, ez ugyanis magasabb szintű védelmet jelentene, mint az egyszerű konzuli segítség.   

A Downing Street szóvivője hétfői nyilatkozatában nem zárta ki ennek lehetőségét.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink