Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-24 06:54:00

Új korszak? Teljhatalmat kapott a kínai elnök

Megválasztotta a Kínai Kommunista Párt új központi bizottságát a 90 millió tagot számláló párt kedden záruló 19. kongresszusa. Hszi Csin-ping egy sorba kerül a Kínai Népköztársaság megalapítójával Mao Ce-tunggal.

Új korszak? Teljhatalmat kapott a kínai elnök
Hszi Csin-ping főtitkár (Fotó: Reuters)

A 200 szavazati joggal rendelkező tagból álló testület a kongresszus befejezése után, szerdán adja majd áldását a mostanáig 25 tagú politikai bizottság és a legfelsőbb vezetés, a héttagú állandó bizottság összetételére. Ez utóbbi testületből Hszi Csin-ping államfőt és Li Ko-csiang kormányfőt leszámítva mindenki visszavonul.

Elemzők várakozása szerint mindkét testület személyi összetétele alaposan megújul, megerősítve ezzel "a kínai szocializmus új korszakát" ígérő főtitkár, Hszi Csin-ping hatalmi helyzetét. Szinte biztos, hogy a kongresszus 2300 küldötte rögzíti a kommunista párt alapszabályában a főtitkár "ideológiai örökségét", és a neve is bekerül majd oda, amivel Hszi egy sorba kerül a Kínai Népköztársaság alapítójával, Mao Ce-tunggal, és a kínai gazdasági reformok egykori atyjával, Teng Hsziao-pinggel.

Mao óta egyetlen más előző vezető eszméjét sem nevesítették még életében.

Teng Hsziao-pingé is csupán halála után került bele a pártalkotmányba. Hszi közvetlen elődeinek, Csiang Cö-minnek és Hu Csin-taónak iránymutató eszméi ugyan bekerültek a pártalkotmányba, de nem nevesítve.

Hszi a pártkongresszuson a múlt héten kijelentette, hogy a kínai nép és nemzet nagy és fényes jövő előtt áll. Hangoztatta egyben:"Ebben a jelentős időszakban sokkal nagyobb az önbizalmunk és büszkeségünk. Ezzel egy időben egyre jobban érezzük a felelősség terhes súlyát."

Csang Ming, a Zsenmin Egyetem egykori professzora ezzel kapcsolatban kifejtette, az államfő politikai elmélete nem új, szakértők szerint nem is annyira fontos. Az a tény azonban, hogy úgy határozott, megnevezi egy "új korszak" kezdetét, megmutatja, mekkora hatalommal rendelkezik. Az eszme jelentősége abban áll, hogy egy új korszakot nyitott - tette hozzá.

Előzné az USA-t, megtisztítaná a pártot

A kínai kommunista párt 19. kongresszusának megnyitóján a kínai elnök finoman jelezte, hogy hazája kész átvenni a világ vezetését az Egyesült Államoktól. „Előmozdítjuk a teljes nyitottságot, ami fejlődést hoz, míg a bezárkózás lemaradással jár. Ajtónk soha nem zárul be, még szélesebbre tárul” - mondta múlt kedden az elnök.

A párt központi bizottságának főtitkáraként Hszi Csin-ping azt ígérte, folytatja korrupció ellenes harcát. Bírálói szerint az elnök erre hivatkozva próbál megszabadulni politikai ellenfeleitől. „Teljesen megtisztítjuk a pártot, illetve elősegítjük megtisztulását és megújulását. Kijavítjuk a jogellenes gyakorlatokat. Nem tűrjük a korrupciót” - jelentette ki.

A kínai kommunista párt ötévente tart kongresszust, amely egy hétig tart. Az idei kedden ér majd véget, és több mint kétezren vesznek részt rajta. A kongresszuson választják meg a kommunista párt új politikai bizottságát, amely a következő öt évben irányítja majd a világ legnépesebb országát.

Az ázsiai országot sokat bírálják az emberi szabadságjogok megsértése miatt. Elnöke szerint viszont egy rendszer nem bírálható történelmi, társadalmi és kulturális hátterétől függetlenül. Az elnök azt ígérte, megkönnyítik a külföldi tőke kínai befektetéseit és hozzáférését a szolgáltató szektorhoz, illetve folytatják a pénzügyi rendszer piacorientált reformját.

atv.hu

További külföldi híreink