Nagyvilág

2017-10-20 15:14:00

EU-csúcs: "nem sikerült elegendő előrelépést elérni"

Akár decemberben elkezdődhet a Brexit-tárgyalások második fejezete - hangzott el a brüsszeli uniós csúcson. Ez nagy előrelépés lehet, az elmúlt hetekben ugyanis úgy tűnt, hogy a brit kormány és Brüsszel között állóháború alakul ki.

EU-csúcs: "nem sikerült elegendő előrelépést elérni"
Fotó: Reuters

Hosszúra nyúlt a csütörtökön kezdődött uniós csúcstalálkozó első napja. Az állam- és kormányfők elégedettnek tűnő arccal távoztak munkavacsorájukról, ahol terítékre került a bevándorlás, az iráni atom-megállapodás, az észak-koreai válság és a kiküldött munkavállalók jogainak kérdése is. Emmanuel Macron francia elnök pedig felszólalt a jövőbeli uniós szabadkereskedelmi megállapodásokról.

A fő téma mégis Nagy-Britannia Unióból való kilépése volt, vagyis a kilépési tárgyalások értékelése. Theresa May a vacsora végeztével, a kávé mellett szólalt fel politikustársai előtt, arra kérve őket, hogy járuljanak hozzá a kilépési tárgyalások második szakaszának megnyitásához.

Beszéde – sokak meglepetésére – pozitív fogadtatásra talált. A csúcstalálkozó második napjára mindenki reményteljes gondolatokkal érkezett. „Ez volt May asszony eddigi legnyíltabb és legközvetlenebb beszéde a Brexit témájában. Nagyon meleg hangú és nagyon jó üzenetet közvetített az európai vezetőknek, és szerintem néhány hónapon belül látványos előrelépést fogunk látni az ügyben” – mondta a máltai miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök pedig kijelentette, hogy az ő munkaterve alapján nincs olyan opció, hogy a brit kiválás előtt ne jönne létre egy megfelelő megállapodás.

Hasonlóan vélekedik Angela Merkel német kancellár is, aki biztosított mindenkit, hogy bár még nem teljesen világos minden, az biztos, hogy a tárgyalások az előre megszabott idő alatt le fognak zárulni, vagyis Nagy-Britannia 2019 márciusában kiléphet az Unióból.

A pozitív hangulathoz hozzájárulhatott, hogy Theresa May ismét megerősítette: tiszteletben fogják tartani az uniós vállalásaikat – vagyis a kilépés után egy ideig még be fognak fizetni az uniós költségvetésbe. Konkrét számokat azonban egyelőre nem közölt.

Megnyugtatásul szolgált az is, hogy szerdán, még mielőtt Brüsszelbe indult volna, nyílt levélben biztosította a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi uniós állampolgárt, hogy a Brexit után könnyen regisztrálhatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

"Theresa May képes meggyőzni a briteket"

A Brexit volt a téma a pénteki sajtótájékoztatókon is. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, nem engedhető meg, hogy ne jöjjön létre egyetértés Londonnal. Jean-Claude Juncker hozzátette, korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes megállapodásra van szükség Nagy-Britannia uniós kilépéséről. Mint mondta, a megállapodásoknak sikerülniük kell, ugyanis

Theresa May brit kormányfőnek minden szükséges ereje megvan ahhoz, hogy meggyőzze a briteket a megegyezés fontosságáról és annak részleteiről.

Az állóháborúról és a megfeneklett tárgyalásokról szóló híreket Donald Tusk élesen kritizálta a csúcstalálkozó pénteki napján. Szerinte túlzóak azok a jelentések, amelyek szerint holtpontra jutottak az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatóján Tusk reményét fejezte ki, hogy a decemberi EU-csúcson már sikerül továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdését érintő második tárgyalási szakaszra. "Bár nem sikerült elegendő előrelépést elérni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne történt volna haladás" - mondta.

Kurz is bemutatkozott

Az uniós vezetők pénteki kerekasztalánál egyébként már nem lehetett jelen Theresa May, a bentmaradó 27 ország vezetői ugyanis maguk között kívánták értékelni a brit tárgyalások állásást, az egyes kérdésekben elhangzott álláspontokat.

Újonc volt az állam- és kormányfők között a frissen megválasztott osztrák kancellár – aki, mivel még nem tette le az esküt, külügyminiszterként érkezett Brüsszelbe. Bár Sebastian Kurz bevándorlás- és kvótaellenes meggyőződése nagyban hozzájárult a megválasztásához, az Európai Néppárthoz tartozó vezetők találkozóján mindenkit igyekezett megnyugtatni az Európa melletti elkötelezettségéről.


fotó: reutersFotó: Reuters
„Az én, fiatalabb generációm felelősségének érzem, hogy aktívan vegyünk részt és formáljuk pozitív irányba az Európai Uniót” – mondta Kurz, hozzátéve, hogy bármilyen kormányt is alakít majd, az biztos, hogy Európa-párti lesz.

A csúcs alatt az is kiderült, hogy a Katalónia és Spanyolország között kialakult feszültségben az Unió nem kíván közvetítő szerepet vállalni. Az Európai Parlament elnöke egyenesen kijelentette: „Európában senki nem fogadhatja el Katalónia függetlenségét.”

atv.hu

További külföldi híreink