Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-19 17:56:00

Dróncsapás végzett a hírhedt terrorszervezet vezetőjével

Amerikai dróncsapás végzett a pakisztáni Dzsamaat ul-Ahrár terrorszervezet vezetőjével, aki az elmúlt évben számos véres öngyilkos merénylet értelmi szerzője volt - jelentette be a szélsőségesek egyik szóvivője.

Dróncsapás végzett a hírhedt terrorszervezet vezetőjével
"Vezérünk, Omár Hálid Horászáni megsebesült egy nemrég történt dróncsapásban Afganisztánban. Súlyos sebeket  kapott és  csütörtökön  mártírhalált halt"

- közölte Aszad Manszúr szóvivő telefonon.    

A terrorszervezet vezetőjének halála Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő hétre tervezett pakisztáni látogatása előtt  következett be.  Elemzők szerint a történtek közvetve  enyhíthetik a gyakran civakodó szövetségesek, Iszlámábád és Washington viszonyát. Pakisztán ugyanis évek óta kérleli az Afganisztánban katonai jelenléttel bíró Egyesült Államokat, hogy segítsen a szomszédos országból terrortámadásokat végrehajtó szélsőségesek megsemmisítésében.   

A Dzsamaat ul-Ahrár a pakisztáni tálibok egyik szakadár csoportjának számít, és többször együttműködött az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel is, emellett fokozottan támadja a Pakisztánban élő vallási kisebbségeket is. Ez a csoport jelentkezett a tavaly  tavasszal  a kelet-pakisztáni Lahorban 70 ember életét kioltó merénylet elkövetőjeként is. Az áldozatok jelentős részben a helyi keresztény kisebbség tagjai voltak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink