Nagyvilág

2017-10-15 17:12:00

Ausztria választ: A 31 éves politikus és a Néppárt győzőtt

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 31,6 százalékával győzött az előrehozott osztrák parlamenti választásokon vasárnap. A legfrissebb eredmények szerint a szélsőjobb feljött a második helyre, maga mögé utasítva a szociáldemokratákat.

Ausztria választ: A 31 éves politikus és a Néppárt győzőtt
Sebastian Kurz - Fotó: Reuters

Szoros küzdelmet folytatott a Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második-harmadik helyért.

Az eredmény megközelíti a 100 százalékot, de nem teljes, csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. De ez alapján az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 27,4 százalék) második lett, míg a Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,7) a harmadik helyen végzett.

Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy

az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd.


A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

Az előrejelzések szerint az ÖVP-nek 57, az FPÖ-nek 51, az SPÖ-nek 49 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a néppártiak a jelenleginél 10-zel, a szabadságpártiak 11-gyel több képviselővel rendelkeznek majd, míg a szociáldemokraták 3 képviselői helyet elvesztettek. A részvételi arány 79,4 százalék volt.


A kisebb pártok közül a Zöldek a várakozásoktól elmaradva épphogy bennmaradtak a parlamentben, de 4,7 százalékos eredményük csak 9 képviselői helyre elegendő az eddigi 24 helyett. A hasonló alapelveket valló Pilz Listája viszont bekerült a törvényhozásba 4,3 százalékos eredménnyel, 8 képviselővel.

A liberális NEOS a várakozásoknak megfelelően szerepelt, 5,3 százalékos eredménnyel várhatóan 9 képviselője lesz, ugyanannyi, mint eddig.

Az előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink