Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-12 17:02:00

Vizsgálat indult a PSG elnöke ellen

A svájci ügyészség vesztegetés gyanújával vizsgálatot indított Nasszer al-Helaifi, a Paris Saint-Germain katari elnöke ellen, valamint új szálon nyomoz Jérome Valckével, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi főtitkárával szemben.

Vizsgálat indult a PSG elnöke ellen

A nyomozás ezúttal nem a francia sztárklubbal kapcsolatos, hanem a világbajnokságokkal: a gyanú szerint al-Helaifi a vb bizonyos országokra érvényes közvetítési jogainak értékesítésével kapcsolatban ajánlott fel illegális pénzt Valckénak.   

A katari üzletember a PSG mellett annak a BeIN médiacsoportnak is az első embere, amely elnyerte a 2026-os és a 2030-as világbajnokság közvetítési jogainak értékesítését.   

Az ügyészség csütörtöki közleményben emlékeztetett arra: 

Valcke ellen már zajlik egy vizsgálat, közben viszont olyan új elemekre bukkantak, ami indokolttá tette, hogy egy második szálon is meginduljon a nyomozás.

Az ügyészség szerint Valcke számos olyan bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítható - korrupcióval, hűtlen kezeléssel, csalással, sikkasztással -, amelyek összefüggésbe hozhatóak a 2018-as, a 2022-es, a 2026-os és a 2030-as világbajnoki rendezéssel, viszont nem szerepel az első nyomozás anyagában.   

A FIFA etikai bizottsága tavaly februárban tizenkét évre tiltotta el a francia sportvezetőt, a fellebbviteli testület ezt júliusban két évvel csökkentette.  

Az ügyészségi közlemény beszámolt arról: a nyomozást március 20-án nyitották meg, s al-Helaifi, illetve Valcke mellett egy másik, egyelőre meg nem nevezett üzletember szerepét is vizsgálják.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink