Nagyvilág

2017-10-13 07:02:00

Óriásivá dagadt a hollywoodi szexbotrány

Egyre dagad a botrány Harvey Weinstein körül. Számos világsztár elítélte már a producert, és kiállt a bántalmazott nők mellett. A Brit Filmakadémia felfüggesztette a filmmogul tagságát, az Amerikai Filmakadémia szombaton tárgyal sorsáról és már az Atlanti-óceán mindkét oldalán nyomozást folytatnak ellene.

A 65 esztendős Harvey Weinstein az elmúlt három évtizedben Hollywood egyik legbefolyásosabb filmmoguljává vált. Testvérével közösen alapították a Miramax és a The Weinstein Co. nevű produkciós vállalatokat, amivel számos Oscar-díjat zsebeltek be. Olyan alkotásokhoz fűződik a neve, mint Az angol beteg, a Ponyvaregény, a Kill Bill vagy a Szerelmes Shakespeare.

A The New York Times múlt hét csütörtökön robbantotta a hírt: Harvey Weinstein évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és számos színésznőt. Az amerikai napilap cikke hosszan részletezte, hogy filmes berkekben nyílt titok volt, mi zajlik a háttérben.

A cikk szerint 13 nő állította, hogy Weinstein 1990 és 2015 között szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Az incidensek az erőszakos fogdosástól a megerőszakolásig terjednek. A lap cikkéből kiderül, hogy Weinstein legalább nyolc különböző nőnek fizetett kártérítést, miután szexuális zaklatással vádolták meg. Volt köztük fiatal asszisztens, akit 1990-ben molesztált, színésznő, akit 1997-ben talált meg, olasz modell, akihez 2015-ben közeledett. A nők 80 és 150 ezer dollár közötti kártérítéseket kaptak. A New Yorker tényfeltáró cikke arról számol be, hogy a producer érdekeltségébe tartozó mindkét vállalat 16 egykori és jelenlegi alkalmazottja tanú volt, vagy tudott a szexuális zaklatásokról.

fotók: reutersFotók: Reuters

Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Ashley Judd és Rose McGowan színésznők mellett Léa Seydoux francia színésznő, Lauren Sivan tévériporter valamint Cara Delevingne modell és színésznő nevüket vállalva számoltak be róla, hogyan molesztálta őket a filmmogul. 


Paltrow szerint Weinstein arra akarta rábírni őt, mint feltörekvő színésznőt, hogy masszírozza meg egy szállodai szobában, ezért akkori udvarlója, Brad Pitt neki is rontott a producernek egy filmbemutatón. Jolie azt mondta, hogy fiatalon neki is "rossz tapasztalata" volt Weinsteinnel, ezért azóta nem is hajlandó vele dolgozni, és figyelmeztet másokat is, akik szerepet vállalnak a filmjeiben.

A filmmogul közleményben tagadta az ellene felhozott vádakat, bocsánatkérésében viszont elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével, de hozzátette, hogy azóta igyekezett jobb emberré válni.

„Szexuális ragadozó”

A Times cikke után rengeteg színésznő, színész és producer fejezte ki felháborodását.

„Szexuális ragadozónak” nevezte Emma Thompson a producert, az Oscar-díjas brit színésznő szerint a nyilvánosság előtt párbeszédnek kell kezdődnie arról, hogy mi folyik a filmiparban, és meg kell tisztítani a szakmát az olyan befolyásukkal visszaélő férfiaktól, mint Weinstein.  

meryl streep, fotó: reutersMeryl Streep, Fotó: Reuters

Meryl Streep – aki egyébként Istennek nevezte a producert, mikor átvette egyik Golden-Globe díját - nyilatkozatában hősnek nevezte azokat a nőket, akik ki mertek állni a nyilvánosság elé, hogy Weinsteint leleplezzék. A Szerelmes Shakespeare Oscar-díjas Weinstein-produkcióban Erzsébet királynőt játszó Judi Dench a hír hallatán úgy nyilatkozott, ő mindig megkapta a maximális tiszteletet, de arra, amit a producer másokkal tett, nincs mentség.

George Clooney első nagy szerepeit Weinsteintől kapta, a színész védhetetlennek nevezte a történteket, hozzátette: rengeteget voltak együtt, de soha nem látott semmit ebből a viselkedésből.

„Kérik” az erőszakot

A sok felháborodott közszereplő mellett akadt olyan is, aki a producer mellett állt ki:

Donna Karan divattervező kijelentette, hogy a bántalmazott nők keresték maguknak a bajt, öltözködésükkel azt sugallták, hogy „kérik” az erőszakot. 


donna karan, fotó: reutersDonna Karan, Fotó: Reuters

Az egykori gyereksztár, Lindsay Lohan az Instagram-oldalára töltött fel egy videót, amelyben Weinstein védelmére kel. A videót azonban már törölte az oldaláról. „Nagyon sajnálom Harvey Weinsteint. Nem tartom helyesnek, ami most zajlik. Szerintem Georgiának – a feleségének – most ki kell állnia a férje mellett” – vélte az egykori színésznő.


A családja is ellene fordult

Georgina Chapman nem hogy nem állt ki mellette, közölte, hogy elhagyta a férjét. „A szívem szakad meg minden nőért, aki elképesztő fájdalmakon ment keresztül ezek miatt a megbocsáthatatlan tettek miatt. Úgy döntöttem, hogy elhagyom a férjem. Most a gyerekeimmel szeretnék törődni, és kérem a média megértését” – mondta a People magazinnak Georgina.

A TMZ azt állítja, hogy Harvey Weinstein testvére és üzlettársa, Bob Weinstein szivárogtatta a terhelő dokumentumokat a The New York Timesnak.

A híresztelésekre maga Bob Weinstein reagált: „Az öcsém nyilvánvalóan egy nagyon beteg ember. Sürgettem, hogy azonnal kérjen orvosi segítséget, mert óriási szüksége van rá. A megbánása és a bocsánatkérése az áldozatoktól komolytalan… bebizonyította, hogy egy világklasszis hazudozó, és ahelyett, hogy segítséget kért volna, másokat hibáztat. Az állításai határozottan hamisak. Imádkozom, hogy megkapja a segítséget, amelyre szüksége van” – mondta a Weinstein Company vezetője. A cég vezetősége már arról is döntött, hogy a most képernyőre kerülő sorozatokról eltávolítják Harvey nevét.

balra: bob weinsteinBalra: Bob Weinstein

A demokratákat is érzékenyen érinti

Az évek során milliókat adományozott a Demokrata Pártnak a producer.

Weinstein Obama egyik fő támogatója volt, az egykori elnök még a Fehér Házban is többször vendégül látta a sztárproducert, sőt idősebbik lányát 2017 elején a producerhez küldte gyakorlatra. 

Nem csak Obamának, Hillary Clintonnak is adományozott a filmmogul.

A demokraták elítélték a producert. Chuck Schumer szenátor kijelentette: a producertől kapott 14 ezer dollárt női jogi szervezeteknek adományozza.

Már 2004-ben megírták volna

Sharon Wrap amerikai újságírónő közben arról számolt be, hogy amikor 2004-ben a New York Timesnál dolgozott, írni akart Harvey Weinstein viselt ügyeiről. Az újságírónő szerint hiába erősítette meg neki több forrás is, hogy a producer Miramax cégénél dolgozik egy olasz férfi, akinek az a feladata, hogy orosz prostituáltakat szervezzen Weinsteinnek, nem jelent meg a cikk. Wrap még egy nőt is megszólaltatott, akit a filmmogul korábban lefizetett, miután megerőszakolta.

Az újságírónő szerint Weinstein mindent megtett annak érdekében, hogy a cikk ne jelenjen meg, sőt ebben még Matt Damon és Russel Crowe is segített neki. 

Végül a cikk egy átszerkesztett változatban jelent meg, a Miramax cég olaszországi vezetőjének elbocsátásáról szólt.

Válságértekezlet jön

A Brit Filmakadémia felfüggesztette Harvey Weinstein tagságát. Közleményükben azt írták, remélik ez a bejelentésük világos üzenetet küld arról, hogy a filmiparban egyáltalán nincs semmilyen helye az ilyen magatartásnak.

"Visszataszító, iszonyatos, az Akadémia és kreatív közösségének magas színvonalával ellentétes" – ezekkel a szavakkal jellemezte az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia az ügyet. Az akadémia legmagasabb szerve egy szombati válságértekezleten dönt arról, milyen intézkedéseket hozzanak a producerrel szemben.

Weinsteint lesifotósok várták a Los Angeles-i lakása előtt szerda délután, újságírói kérdésre a producer azt mondta, nincs túl jól, és beismeri, hogy segítségre van szüksége, ezért terápiára jár. A filmmogul reménykedik benne, hogy amint rendbe hozza magát, kap még egy második esélyt, mert „mindenki követ el hibákat”. Közben a New York-i és a londoni rendőrség is bejelentette, hogy vizsgálatot indít a producer ellen és várják mindazok jelentkezését, akik érintettek az ügyekben. Az amerikai hatóságok egy 2004-es ügyet vizsgálnak, Angliában pedig egy 80-as években történt szexuális zaklatás aktáját porolták le.

További külföldi híreink