Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-12 07:31:00

Megbékélési megállapodás egy terrorszervezettel?

A politikai megbékélésről kötött megállapodást a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezet riválisával, a Fatah mozgalommal - közölte a Palesztin Tájékoztatási Központ.

Megbékélési megállapodás egy terrorszervezettel?
A Hamasz és a Fatah vezetői

A beszámolóban a Hamász médiahivatalának egy tagját idézték, de részletekkel nem szolgáltak - írja az MTI. Annyit jelentettek be csupán, hogy csütörtök délben az egyiptomi fővárosban, Kairóban - ahol az egységtárgyalások folytak - sajtóértekezleten ismertetik a megállapodást.

A palesztinok fő áramlatának mozgalma, a Fatah 2007-ben vesztette el a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Hamász ellenében, amelyet a nemzetközi közösség terrorista szervezetnek tekint. A múlt hónapban azonban megállapodás született arról, hogy a Hamász átadja a kormányzati hatalmat a Fatah által támogatott Palesztin Hatóságnak.

Egy terrorszervezettel lépnek szövetségbe

Október első napjaiban Gázában tartotta heti ülését a palesztin kormány, erre három éve nem került sor. Az övezetbe látogatott a palesztin miniszterelnök is a térséget uraló Hamasz és a Fatah megbékélésének jegyében.

A Hamasz még szeptember végén jelentette be, hogy átadja Gáza adminisztratív irányítását a Fatahnak, ezzel pedig megalakulhat az egységes Palesztin frakció. A Palesztin Hatóság azt ígéri: helyreállítják a nemzeti egységet, és tégláról téglára újjáépítik Gázát.

A fejlemények kapcsán Ádám Ráchel, az izraeli magyar rádió korábbi vezetője az ATV Híradónak azt mondta: a Fatah azért kénytelen békét kötni a Hamasszal, mert rengeteget vesztett saját népszerűségéből.

„A Fatah és a Hamasz egyeszsége nem nevezhető egy pozitív fejleménynek, mert a Palesztin Autonóm vezetés Hamasszal kötött megállapodása a nemzetközi közösségnek és Izraelnek adott szavát rúgja fel. Ugyanis egy terrorszervezettel lép egységre azért, hogy mentse a saját helyzetét. Ha ma lennének a választások a palesztin területeken, akkor egyértelmű, hogy a hamasz terrorszervezet nyerné meg a belső palesztin választásokat.”

A szakértő szerint az egyezség következtében ráadásul a Hamasz nemzetközi legitimitást nyerhet.

atv.hu

További külföldi híreink