Nagyvilág

2017-10-12 20:53:00

Betiltották a tüntetéseket Kenyában

Betiltotta a tüntetéseket a kenyai kormány a kelet-afrikai ország legnagyobb városai között található Mombasában és Kisumuban, illetve a fővárosban, Nairobiban, az ellenzék által szervezett tüntetéseken megnyilvánuló "törvénytelenség fokozódása" miatt - közölte Fred Matiang'i, a kenyai kormány belbiztonsági megbízottja csütörtökön.

Betiltották a tüntetéseket Kenyában

Matiang'i a kormány nevében aggodalmát fejezte ki az ellenzéki pártszövetség (NASA) által szervezett tüntetéseken tapasztalható rendbontások miatt.    

A belbiztonsági megbízott kijelentette, hogy a kormány lépéseket tesz a NASA vezetője, Norman Magaya ellen a tüntetések során okozott károk és elkövetett fosztogatások miatt, és figyelmeztetett, hogy ha bárki is tüntetést szervez, ő fog felelni a másokkal szemben a jövőbeni tiltakozások során esetlegesen elkövetett jogsértésekért.   

Kenyában szerdán ezrek tüntettek a választási bizottság működésének átalakításáért azután, hogy Raila Odinga ellenzéki politikus bejelentette: nem indul az október 26-án megismétlendő elnökválasztáson, mert a kormánypárt és a választási bizottság figyelmen kívül hagyta ez utóbbi testület összetételére és működésére vonatkozó reformjavaslatait.   

Kenyában az elnökválasztást azért ismétlik meg, mert az előző, augusztusi elnökválasztás eredményét a kenyai legfelsőbb bíróság szeptember elején megsemmisítette

arra hivatkozva, hogy a választási bizottság elmulasztotta és elhanyagolta, hogy az alkotmánynak megfelelően bonyolítsa le a választásokat, és megtagadta számítógépes rendszerének felülvizsgálatát.   

A bíróság engedélyezte Odingának és a NASA tagjainak, hogy az eredmények ellenőrzése céljából betekintsenek a választási bizottság szerverébe. Az ellenőrzést független szakértők felügyelték.    

A NASA nem fogadta el az eredményt, amely szerint Uhuru Kenyatta jelenlegi elnök a szavazatok 54 százalékával másodszori hivatali időszakra is mandátumot szerzett. Odinga szerint ismeretlenek manipulálták a választási bizottság számítógépeit, hogy biztosítsák Kenyatta győzelmét. Az Európai Unió és civil szervezetek, közöttük a választások tisztaságának ellenőrzésére szakosodott Carter Központ ugyanakkor érvényesnek ítélte a választást.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink