Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-10 12:17:00

Így halad Trump az újraválasztása felé

Az amerikaiak több mint fele nem hiszi, hogy Donald Trump alkalmas az elnökségre, mégis egyenes úton halad újraválasztása felé. Az Independent összeszedett néhány szempontot ennek igazolására.

Így halad Trump az újraválasztása felé
Fotó: Reuters

Amennyiben a hivatalban lévő elnököt a ciklus végéig nem távolítják el, vagy nem vezeti az országot valami globális katasztrófába, akkor egy második ciklust is biztosíthatna egyszerűen csak a jelenlegi politikai támogatási szint fenntartásával - írja az Independent.

A lap szerint új korszak köszöntött be az amerikai politikában. A 2016-os választások feltárták, hogyan szaggatták szét az országot a gazdasági, társadalmi és kulturális kérdések, és, hogy a szavazók hogyan oszlottak meg egyre inkább életkor, oktatási intézmények és földrajzi fekvés szerint. Ez pedig nem fog változni.

Megváltoztak azonban azok a politikai kérdések, amelyek a vitát vezették az 1980-as évek eleje óta. Eddig a pártok közötti ideológiai felosztást nagyrészt a társadalmi kérdésekkel, a védelmi kiadásokkal és kereskedelemmel, valamint a gazdagok és a vállalatok adócsökkentésével kapcsolatos különbségek határozták meg.

Napjainkban azonban a központi kérdés a népszerűség lett, hiszen a szavazók elhagyták a két politikai pártot és egyre inkább függetlenekként azonosították magukat.

2016-ban Trump ezt a változó politikai környezetet használta ki. Megerősítette a dühös szavazók növekvő számát, akik úgy érezték, hogy cserbenhagyták őket az országot irányító személyek és intézmények. Az ilyen szavazók részéről Trump támogatottsága személyes, nem pedig ideológiai. Ez magyarázza hajlandóságágukat arra, hogy vezetési hibái ellenére is ragaszkodjanak hozzá.

Trump beiktatási beszéde óta a hangsúlyt a hozzá hűséges bázis megtartására, nem pedig annak kiterjesztésére helyezi. Ez pedig bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, nyerő politikai stratégia lehet.

Először is, Trump tudja, hogy a választók többségének támogatása az elnökválasztásban nem követelmény; hanem csak egy törekvés. Valójában az utolsó három elnök közül kettőt választottak meg, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatás azt jelezték, elveszítik a választást.

Másodszor, mindkét politikai párt támogatottságának folyamatos csökkenése Trump előnyére szolgál. A szavazók hitének hiánya mindkét pártban csak növeli annak a valószínűségét, hogy a 2020-as szavazólapon lesz egy jelentős harmadik párti jelölt. Ez azt is eredményezi, hogy a kisebbségi pártjelöltek is csatlakoznak az elnökválasztáshoz.

Minél több a jelölt, annál nagyobb az esélye, hogy Trumpot újra megválasszák egyszerűen azáltal, hogy megtartja jelenlegi szavazóbázisát.

Harmadszor: a jelenlegi felmérések továbbra is alulbecsülik az elnök támogatottságát. Számos országos felmérés az összes lehetséges választópolgárt vizsgálja meg, nem pedig a regisztrált szavazókat, akik valószínűleg alábecsülik Trumpot, néhány szavazó pedig egyáltalán nem szívesen vallja be, hogy Trump-párti. Ehhez hozzá kell venni még azt a tényt is, hogy Trump a 2016-os kampány során bizonyította, képes ellenfelének hatékony démonizálásával növelni saját támogatottságát.

atv.hu / Independent
 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További külföldi híreink