Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-03 21:13:00

Szakértő: A Fatah felrúgta a nemzetközi közösségnek és Izraelnek adott szavát

Három év után ismét Gázában tartja heti ülését a palesztin kormány. Az övezetbe látogatott a palesztin miniszterelnök is a térséget uraló Hamasz és a Fatah megbékélésének jegyében. További részletek a videóban.

Úton a palesztin egység felé

 

Gázát egy évtizede a Hamasz irányítja, miután átvették át a hatalmat a Palesztin Hatóságtól. Az utóbbi napokban történelmi közeledés indult meg a felek között. A Fatah, amely Júdea és Szamária palesztin területeit irányítja, úgy tűnik, újra kiterjeszti hatalmát a Gázai övezetre. A Hamasz a múlt héten jelentette be, hogy átadja az adminisztratív irányítást, ezzel pedig megalakulhat az egységes Palesztin frakció. A Palesztin Hatóság azt ígéri: helyreállítják a nemzeti egységet, és tégláról téglára újjáépítik Gázát.

A közeledést üdvözölte az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja. Jason Greenblatt arra szólította fel a palesztinokat, hogy ismerjék el Izraelt és kötelezzék el magukat az erőszakmentesség mellett.

Ennek azonban gátat szabhat, hogy az övezet katonai és rendőri fennhatóságát továbbra is a Hamasz fegyveres szárnya végzi majd. Ádám Ráchel az izraeli magyar rádió korábbi vezetője az ATV Híradónak azt mondta: a Fatah azért kénytelen békét kötni a Hamasszal, mert rengeteget vesztett saját népszerűségéből.

„A Fatah és a Hamasz egyeszsége nem nevezhető egy pozitív fejleménynek, mert a Palesztin Autonóm vezetés Hamasszal kötött megállapodása a nemzetközi közösségnek és Izraelnek adott szavát rúgja fel. Ugyanis egy terrorszervezettel lép egységre azért, hogy mentse a saját helyzetét. Ha ma lennének a választások a palesztin területeken, akkor egyértelmű, hogy a hamasz terrorszervezet nyerné meg a belső palesztin választásokat.”

A szakértő szerint az egyezség következtében ráadásul a Hamasz nemzetközi legitimitást nyerhet.

atv.hu

További külföldi híreink