Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-10-02 10:57:00

59 halálos áldozata van a Las Vegas-i tömegmészárlásnak

Egy szálloda erkélyéről lövöldöztek egy koncert résztvevőire. A támadó végzett magával, a rendőrség keresi a társait. Több mint 500 sérült van. Az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget. Az FBI közben kiadott egy közleményt, amiben cáfolja a férfi kötődését az Iszlám Államhoz a nyomozás jelenlegi állása szerint.

A rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a támadó a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén - közölte a nevadai seriff. A támadót nem nevezték meg, azt mondták, vadásznak a társai után.

Az incidens helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál Jason Aldean énekes koncertjének vége felé. A TASZSZ orosz hírügynökség azt jelentette a Hollywood Reporter című lap értesülése alapján, hogy a nézőkre a szálloda egyik erkélyéről lőtt a támadó.

A hatóságok lezárták a szállodák övezte, Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át.

Szemtanúk által készített és az internetre feltett videófelvételeken automata fegyver, vagy fegyverek ropogását lehet hallani a szállodánál, miközben pánikba esett koncertlátogatók menekülnek, illetve a földre esnek.

Szemtanúk elmondták a CNN hírtévé és a The New York Times című újság szerint, hogy az események után terrorelhárító rendőrök kutattak a tettes után. Egyes szemtanúk jóval több halálos áldozatra tettek utalást.

Az NCB News több nyomozó ügynökségre hivatkozva azt írta, a Las Vegas-i lövöldözőt Stephen Paddocknak hívják, aki 64 éves. 

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a lövöldözésért

 - írja a Reuters. Az RT azt írja, a lövöldöző néhány hónapja tért át az iszlámra. 

Az FBI közben kiadott egy közleményt, amiben cáfolja a férfi kötődését az Iszlám Államhoz a nyomozás jelenlegi állása szerint.

A lövöldöző testvére az Orlando Sentinel újságnak azt nyilatkozta, teljesen elképedt és fogalma sincs, mi vezérelhette ehhez a tetthez testvérét. 

Donald Trump amerikai elnök  hétfőn a nemzethez intézett rövid beszédében  hangsúlyozta,  hogy a vasárnap éjjel elkövetett  Las Vegas-i tömegmészárlás " velejéig gonosz cselekedet" volt. 

Az amerikai televíziókban élőben sugárzott rövid beszédében az elnök "nemzeti tragédiának" nevezte a lövöldözést  és közölte: mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. Donald Trump egységre és összefogásra szólította fel az amerikaiakat.

Az elnök bejelentette, hogy szerdán Las Vegasba utazik.

Az elkövető

Az elkövető a 64 éves Stephen Paddock volt, aki a Hotel 32. emeletéről adta le a lövéseket. Az első hírekkel ellentétben nem a rendőrök lőtték le, hanem öngyilkos lett.

A rendőrség jelentése szerint Paddock egyedül lövöldözhetett, de több fegyvert is találtak a hatóságok a hotelszobájában.

Lakcímei alapján bejárta az Egyesült Államokat, élt Kaliforniában, Floridában és Nevada állam több településén is. 2016 júniusában költözött Mesquite-be, ami Las Vegas-tól egy és negyedóra autóútra van, közel Arizona állam határához.

A férfi egy nyugdíjasoknak épült lakóparkban lakott, január óta Marilou Danley indonéz származású nővel. A lövöldözés előtt a nő társaságában látták Paddockot.

Paddocknak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a hatóságok magányos farkasként emlegetik, nem volt kapcsolata terrorszervezettel sem. A rendőrség leszögezte, hogy Paddock nem volt katona, nem volt tagja egyetlen szélsőséges csoportnak sem. 

Lövöldözések Amerikában

1966-ban a Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött, 1999-ben a coloradói Columbine középiskolában két tizenéves diák 13 embert lőtt le. Az MTVA Sajtó és Fotóarchívumának összeállítását az elmúlt fél évszázad elkövetett, halálos áldozatot követelő támadásokról itt olvashatja.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink