Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-25 07:14:00

Így reagáltak Merkel győzelmére a világ vezetői

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség nyerte a vasárnapi választásokat Németországban. Merkelnek ez lesz a negyedik ciklusa kancellárként. Pártja azonban, annak ellenére, hogy nyert, sokkal rosszabb eredményt ért el, mint négy éve. Ráadásul 68 év után először, ismét bejutott a Bundestagba egy radikális jobboldali párt, az AFD is. Merkel győzelméhez gratuláltak a világ vezetői.

Így reagáltak Merkel győzelmére a világ vezetői
Fotó: Reuters

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség. Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben.

Kurz nem lepődött meg

"Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával" - olvasható Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében.

christian kern kancellárChristian Kern kancellár

Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője Facebook-üzenetben gratulált Angela Merkel német kancellárnak, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség választási győzelméhez. "Gratuláció Angela Merkelnek Németországban aratott választási győzelméhez!" - írta Kern. Az osztrák kormányfő a CDU/CSU, valamint a német szociáldemokraták (SPD) 2013-hoz képest történt meggyengülésével, illetve az AfD megerősödésével kapcsolatban úgy vélekedett:


e pártok választási eredményei világosan azt üzenik, hogy a problémákat nem szabad semmibe venni, és statisztikák vagy üres szólamok mögé bújni.

"Határozott megoldásokat kell felajánlani az embereknek, és azt a politikát hitelesen képviselni. Éppen ezt teszem 16 hónapja, vagyis mióta elfoglaltam kancellári tisztségemet. Megértettük az aggodalmakat, és következetesen a változás útját járjuk" - hangoztatta az MTI szerint.

Brüsszel is Merkel oldalán áll

Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke vasárnap. Tajani Twitter-üzenetében gratulált Angela Merkel kancellárnak, és kijelentette: "dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében".

antonio tajaniAntonio Tajani

Manfred Weber EP-képviselő, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője üzenetében hangsúlyozta, hogy Angela Merkel a stabilitást és a sikert képviseli. A német szavazók világos mandátumot adtak a CDU/CSU pártszövetségnek a kormányzáshoz - húzta alá.

Kiemelte, Merkellel Németország továbbra is erős és megbízható szövetséges lesz Európában, amely a folytonosságot jelenti. A német politikus ezek mellett csalódását fejezte ki a pártszövetség támogatottságának jelentős csökkenése miatt. Több vitára és megbeszélésre van szükség a jövő illetően - tette hozzá.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke telefonon gratulált Angela Merkelnek választási győzelméhez - közölte Tusk szóvivője.

Ki a választás igazi győztese?

Cseh politikusok - köztük Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő - pozitívan fogadták, hogy Angela Merkel vezette CDU/CSU nyerte a választást. Többen azonban figyelmeztetésnek tartják, hogy a hagyományos pártok sokat veszítettek támogatásukból, és előretört az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt. Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke szerint az AfD a német választások igazi győztese.

angela merkel és bohuslav sobotkaAngela Merkel és Bohuslav Sobotka
 
Bohuslav Sobotka szerint Angela Merkel egyértelmű győzelmet aratott. "Bízom abban, hogy rövid idő alatt stabil kormányt alakít. Ez Európa és a cseh-német kapcsolatok számára is igen fontos" - írta a cseh kormányfő a Twitteren. "Amennyiben ma valaki örül az AfD térnyerésének, nem lát az orra hegyéig. Ma bevándorlók ellen szítanak indulatokat, holnap lehet, hogy a csehek és a lengyelek lesznek a célpont" - jegyezte meg a Sobotka. 


"A választás igazi győztese az AfD, amely a menekültek és a biztonság témája kapcsán nagyon megerősödött"

- véli Andrej Babis, az ANO elnöke sajtónyilatkozatában. Rámutatott: a konzervatívok meggyengültek, és a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érték el. "Az SPD politikája nem csak a pártot, de Európát is elpusztítja" - írta Babis, akinek mozgalma az októberi csehországi parlamenti választás nagy esélyese.

Václav Klaus, volt cseh jobboldali államfő "nagyszerűnek" minősítette az AfD választási eredményét, amelynek kampányában személyesen is részt vett. A volt elnök örömét fejezte ki, hogy a német konzervatívok és szociáldemokraták pozíciója a választási eredmény alapján meggyengült. 

Merkel, és a migrációs politikája

A vasárnapi németországi választások után Angela Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájáról - kommentálta a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás exit poll eredményeit Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.

"Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett" -  vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára.

mariusz blaszczakMariusz Blaszczak

A francia és a holland radikális jobboldal vezetői is gratuláltak vasárnap este az Alternatíva Németországnak sikeréhez a német szövetségi parlamenti választásokon. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitteren azt írta:

"Gratulálunk az AfD-ben politizáló szövetségeseinknek a történelmi eredményhez! Ez újabb jele az emberek ébredésének". Geert Wilders, a nacionalista, bevándorlás-ellenes holland Szabadságpárt (PVV) elnöke szintén a Twitteren gratulált az AfD-nek. "A PVV második Hollandiában, a Nemzeti Front második Franciaországban, a (radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt) FPÖ második Ausztriában, az AfD harmadik Németországban. Az üzenet világos: nem vagyunk iszlám nemzetek" - írta Wilders.

Budapest gratulál

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából. A miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy "Budapest gratulál".

A Zsidó Világkongresszus is üdvözli Merkel győzelmét

A Zsidó Világkongresszus elnöke gratulált vasárnap este Angela Merkel német kancellárnak a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért sikeréhez. Ronald Lauder közleményében "Izrael és a zsidó nép igaz barátjaként" méltatta Angela Merkelt, aki őszintén elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és Izrael Állam védelme mellett.

A Zsidó Világkongresszus elnöke egyúttal "visszataszítónak" nevezte, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD), "egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját".  

Lauder hozzátette: ezen aggasztó fejlemények közepette Merkel kancellár határozottan jelezte, hogy megvédi a németországi zsidókat, és elejét veszi a gyűlölködő retorikának és cselekedeteknek.

atv.hu

További külföldi híreink