Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-25 19:31:00

Közel 50 szunnita harcost végeztek ki Irakban

Kivégeztek 42 szunnita muszlim harcost terrorizmus vádjával az Irak déli részén található Násziríja város egyik börtönében - közölte hétfőn az iraki igazságügyi minisztérium.

Közel 50 szunnita harcost végeztek ki Irakban
(Képünk illusztráció)

Násziríja a székhelye a dél-iraki Dzikár kormányzóságnak, amelynek területén szeptember közepén egy hármas merényletben legalább 60 emberrel végeztek és 80 embert megsebesítettek ismeretlen támadók.

A merényleteket szinte azonnal az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei eretneknek tartják a síitákat.   

A síita többségű Dzikár kormányzóságban, ahol egyébként alapvetően jó közbiztonság, ezt követően felerősödtek azok a hangok, amelyek keményebb hatósági fellépést és bírósági eljárást szorgalmaztak a szunnita iszlamistákkal szemben.    

Az iraki hadsereg az idén már számos fontos területet visszafoglalt a dzsihadista szervezettől Irak-szerte, megfigyelők szerint az egyre kisebb területeket ellenőrzése alatt tartó szunnita szélsőségesek ezért egyre inkább gerilla-hadviselésre térnek át, és területi veszteségeiktől függetlenül továbbra is nagyszámú áldozatokkal járó merényleteket hajtanak végre az országban.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink