Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-25 06:51:00

Angela Merkel felemás győzelmet aratott, nélküle nem lehet kormányt alakítani

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, és a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté (SPD) történelmi mélypontra süllyedt. A Bundestag harmadik számú ereje az újonc Alternatíva Németországnak (AfD). Az összes szavazat megszámlálása után az eredményeket a dpa hírügynökség ismertette.

Az országos közszolgálati televíziók (ARD,ZDF) késő esti eredménybecslései szerint a CDU/CSU a szavazatok 33 százalékát gyűjtötte össze, ami 8,5 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest, és a második legrosszabb eredmény az 1949-es 31 százalék óta.

A volt NDK területén "büntették" a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson. Az előzetes eredmények szerint Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU a szavazatoknak a 27,6 százalékát kapta Németország egykori szocialista felén, míg országosan a 33 százalékát.

Az SPD 20,5 százalékkal végzett a második helyen, 5,2 százalékponttal gyengült a 2013-as 25,7 százalékhoz képest. Eddigi negatív rekordja a 2009-es 23 százalék volt.

A kisebb pártok mind erősödtek, és az eddigi öt helyett hét párt szerzett képviseletet a szövetségi parlamentben.

A harmadik legnagyobb frakció a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD-é lesz,

amely 2013-ban még 0,3 százalékponttal elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől, ezúttal viszont a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg.


Régi-új párt a Bundestagban a piacpárti, jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely 2013-ban 0,2 százalékponttal a bejutási küszöb alatt maradt, és így 64 évi parlamenti munka után kiesett a szövetségi gyűlésből, most pedig 10,7 százalékos eredménnyel tér vissza.

Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 8,9 százalékra emelkedett.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 9,2 százalékát kapta.

Ennek alapján csak a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatásával, vagy a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összefogással lehet a Bundestag többségének támogatásával rendelkező kormányt alakítani.

szavazat számlálás fotó: reutersSzavazat számlálás Fotó: Reuters

Merkel nélkül nincs kormányalakítás

Angela Merkel az urnazárás után tett nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU elérte stratégiai célját, megkapta a felhatalmazást a választópolgároktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Martin Schulz SPD-elnök bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul, ő pedig marad a párt élén. A Bundestagba bejutott pártok vezetőinek televíziós fórumán hangsúlyozta, hogy

Angela Merkel "botrányosan" kampányolt, "rendszerszerűen megtagadta" a vitát a "demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal" között, és ezzel "vákuum" keletkezett, amelybe benyomult az AfD.

Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben "stabilizálja a demokráciát", és "erős bástyát" alkosson a "demokrácia ellenségeivel", az AfD-vel szemben - tette hozzá.

martin schulz és angela merkelMartin Schulz és Angela Merkel

A Zöldek és az FDP részéről egyaránt jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni a CDU/CSU-val a kormányzati együttműködés lehetőségeiről, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják.

Az AfD jelezte, hogy kemény ellenzéke lesz a következő kormánynak, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az utóbbi években a menekültpolitikában és az euróövezeti válság kezelésében elkövetett "jogsértések" miatt.

Gratuláltak a világ vezetői

Több külföldi vezető gratulált Angela Merkelnek választási győzelméhez. Orbán Viktor miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy "Budapest gratulál". Több külföldi és német társadalmi szervezet aggodalmának adott hangot az AfD eredménye miatt. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder közleményében azt írta, "visszataszító", hogy az AfD, "egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját".

Este tüntetés kezdődött az AfD berlini eredményváró rendezvényének helyszíne előtt, a rendőrség több embert előállított.

atv.hu

További külföldi híreink