Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-21 06:38:00

Súlyos következmények - Washington nyomást gyakorol a kurdokra

Az Egyesült Államok is nyomást gyakorol az iraki kurdokra és regionális kormányzatukra, hogy tegyenek le a szeptember 25-re kiírt függetlenségi népszavazásuk megtartásáról - derült ki szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozatából.

Súlyos következmények - Washington nyomást gyakorol a kurdokra
Erbil, Kurdisztán (Fotó: Reuters)

Heather Nauert külügyi szóvivő a nyilatkozatában azt írta, ha ragaszkodnak a szavazás megtartásához, annak súlyos következményei lesznek mások mellett a kurdokra nézve is. Szavai szerint a tervezett referendum máris hátráltatja azokat a hadműveleteket, amelyek az Iszlám Állam utolsó iraki bástyáinak visszavételét és a terrorszervezet legyőzését célozzák.

Nauert kijelentette, hogy Irak szomszédai és "gyakorlatilag a teljes nemzetközi közösség" ellenzi a referendum megtartását. Jobb lenne, ha az iraki kurdok inkább tárgyalásokba bocsátkoznának az iraki kormánnyal - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy

amennyiben a kurdok mégis megtartják tervezett népszavazásukat, a nemzetközi közösség vissza fogja vonni a Bagdaddal folytatandó tárgyalások elősegítésére vonatkozó ajánlatát.

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken. A bagdadi parlament viszont felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.

A referendum kiírása komoly ellenállást váltott ki a nemzetközi porondon is.

Az iraki kormány mellett Törökország, Irán és Szíria vezetői egyaránt határozottan ellenzik az észak-iraki kurdok függetlenségének kikiáltását, attól tartva, hogy az Irakon kívül is megerősítené a kurd szeparatista törekvéseket.

A függetlenségi népszavazás megtartása esetén Törökország kemény szankciókkal sújtaná az észak-iraki kurd autonóm régiót - jelentette az Anadolu állami hírügynökség szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő szavaira hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában részt vevő Erdogan ezzel kapcsolatban újságíróknak kilátásba helyezte, hogy

Ankara "nem mindennapi" intézkedésekkel reagálna a szavazás megtartására, s hozzátette, hogy az esetleges szankciókról a török nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén döntenek.

Szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is óva intette Erbílt a kurd függetlenségi népszavazás megrendezésétől. Az Európai Unió rendületlenül támogatja Irak egységét, szuverenitását és területi integritását, ezért kerülni kell a tervezett népszavazáshoz hasonló, kontraproduktív és egyoldalú cselekedeteket - szögezte le Mogherini.

Szintén a népszavazás visszavonását kérte Maszúd Barzáni iraki kurd elnöktől Szaúd-Arábia, amely szerint a referendum kockázatos Irak és a térség számára.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink