Külföld

2017-09-14 18:28:00

Egyre durvább a feszültség a spanyolok és a katalánok között

Fokozódik a feszültség a spanyol és katalán kormány között az október 1-i önrendelkezési referendummal kapcsolatban, amelynek megtartását a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

Egyre durvább a feszültség a spanyolok és a katalánok között
A katalán kormány csütörtökön közölte Madriddal, hogy mostantól nem küld heti pénzügyi beszámolókat kiadásairól, hanem havi rendszerességgel továbbítja azt. 

Ez azt jelenti, hogy a referendumig nem adnak több jelentést arról, hogy költenek-e közpénzt a voksolás megtartására. Pedig a spanyol kormány épp ennek ellenőrzése miatt kötelezte július végén Katalóniát a hetenkénti elszámolásra, és annak megtagadása esetén komoly pénzügyi szankciókat helyezett kilátásba.     

A spanyol állami posta csütörtökön e-mailt küldött minden egyes fiókjának, hogy az alkalmazottak tartózkodjanak a népszavazáshoz kapcsolódó küldemények kézbesítésétől. A cég emlékeztetett arra, hogy a népszavazás felfüggesztése miatt jogsértést követhetnek el, ha közreműködnek az előkészítésben.   

A posta így nem kézbesíti azt az 55 ezer értesítőt sem, amelyben a katalán kormány a szavazatszámláló bizottságok tagjait tájékoztatja arról, hogy kisorsolták őket erre a feladatra. 

A több ezer szavazókörbe, a 70 év alatti választásra jogosult közül kiválasztott közreműködőknek kötelező a részvétel.  

Maranio Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy ha valaki kap ilyen felhívást, ne menjen, mert törvénysértést követ el.  

A spanyol csendőrség szerda este bírói végzéssel záratta be a katalán népszavazás hivatalos weboldalát, amely nem sokáig maradt elérhetetlen. Carles Puigdemont katalán elnök maga tette közzé Twitter-oldalán két új weboldal címét, amelyeken ugyanaz a tartalom érhető el. 

A WikiLeaks-alapító Julian Assange nem sokkal ezután szintén a Twitteren azt írta: "sok tapasztalatunk van az önkényes cenzúra megállításában, örülök, hogy segíthettem megvédeni a népszavazási weboldal közlési jogait."   

atv.hu/MTI

További külföldi híreink