Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-14 06:41:00

A németországi törökök egy része nem kér Erdogan tanácsaiból

Nem aratott osztatlan sikert a Németországban élő törökök körében, hogy a török elnök megpróbált beleszólni, kire szavazzanak a közelgő német választáson. Recep Tayyip Erdoaan augusztusban Törökország ellenségének nevezte Angela Merkel Kereszténydemokrata Unióját. Arra buzdította a Németországban élő törököket, hogy kisebb pártokra voksoljanak. Kijelentését néhány németországi török szervezet is bírálta.

Nyoma sincs a német és török kormány közötti feszültségnek a berlini török piacon. A német fővárosban sok török él, többen a közelgő választáson is részt vesznek.


„Erdogan legfeljebb javaslatokat tehet, de senki ne szóljon bele, kire szavazok. Ez egy demokratikus ország és maradjon is az” – nyilatkozta újságírói kérdésre a török származású Besat Altinday.

Az elmúlt évben a török kormány átfogó politikai tisztogatásba kezdett, és leépítette hatalmának ellensúlyait. A német kormány szerint ehhez ürügyként használták a tavaly nyári puccskísérletet.

Hatalmának megszilárdítása érdekében a török elnök népszavazást íratott ki az elnöki rendszer bevezetéséről, vagyis jogkörei kiterjesztéséről. A referendumot áprilisban tartották, amelyen a Németországban élő törökök is részt vehettek. A német hatóságok viszont nem engedtek török politikusokat kampányolni Németországban.


Egy másik berlini török férfi az őt faggató újságírónak úgy fogalmazott: „Mindkét kultúrához tartozom. Ha a törököt választanám, kínosan érezném magam itt Németországban, de ha a németet, akkor nem akarnék Törökországba utazni”.

A puccskísérlet óta Törökország több német állampolgárt is őrizetbe vett. Ráadásul átmenetileg nem engedte, hogy német képviselők látogassák meg a területén állomásozó német katonákat. Múlt héten Angela Merkel német kancellárt a török EU-csatlakozási tárgyalások felfüggesztését sürgette, amivel tovább élezte a feszültséget.

A török származású Cansel Kziltepe a Szociáldemokrata Párt képviselőjelöltje. Neki nem kérdés, hogy kinek akar megfelelni. „Zaklató e-maileket kapunk, amikben azt írják: hűtlenek vagyunk Törökországhoz. Én német politikus vagyok, Németországot és az itt élő embereket képviselem” - magyarázta. A törökországi születésű Canan Bayram – aki a német zöldek jelöltje – pedig azt mondja: reméli, hogy a törökök nem csak a török sajtóból tájékozódnak a német politikáról.

A német állampolgársági törvény 17 éve változott meg. Azóta egyre több török származású ember vehet részt a német választásokon. 2009-ben 700 ezren voltak, tavaly már félmillióval többen.

atv.hu

További külföldi híreink