Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-13 16:41:00

Bombariadók miatt tízezreket evakuáltak Oroszországban

Több mint 20 ezer embert evakuáltak Moszkvában bevásárlóközpontokból, vasútállomásokról és egyetemekről. A hatóságokhoz a nap folyamán több, elrejtett pokolgépről szóló névtelen telefonhívás érkezett.

Bombariadók miatt tízezreket evakuáltak Oroszországban

Hamis bejelentések miatt vasárnap óta Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig tucatnyinál több vidéki településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Az evakuálás az Interfax hírügynökség szerint több tízezer embert érintett. Robbanószerkezetet egyelőre sehol sem találtak.

Az Interfax beszámolója szerint Moszkvában szerdán több bevásárlóközpont mellett a Kijevi és a Kurszki pályaudvarral, valamint a főváros egyes számú orvosi egyetemével kapcsolatban érkezett bejelentés. 

Irkutszkban szerdán mintegy tíz, iskolákban, közlekedési csomópontokon és plázákban elhelyezett bombákra figyelmeztető hamis jelzés futott be. Hasonló hívásokat kaptak a nap folyamán Petropavlovszk-Kamcsatszkijban, Habarovszkban, Tomszkban, Jakutszkban, Csitában, Abakánban, Blagovescsenszkben és Szaratovban is.

A sorozatos bűncselekmények ügyében vizsgálat indult. Az Interfax cseljabinszki hatósági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy megalapozott feltételezés szerint "külföldről szervezett" spam-támadás zajlik.

A TASZSZ hírügynökség kedden úgy értesült, hogy a hívásokat egy nemzetközi virtuális telefonközpont közbeiktatásával intézték, a RIA Novosztyi pedig az írta, hogy a hatóságok gyanúja szerint Ukrajnából érkezhettek a hamis riasztások.

Frissítés 17:21 

Korábban tízezer ember evakuálásáról szóltak a hírek, késő délutánra már 20 ezer embert kellett az utcára menekíteni.

atv.hu

További külföldi híreink