Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-12 16:56:00

Egyre nagyobb a feszültség a katalánok és a spanyol kormány között

Százezrek demonstráltak a katalán függetlenség mellett a spanyol tartomány nemzeti ünnepén. Közben Katalónia több pontján a spanyol hatóságok házkutatásokat tartottak – elemzők szerint ez is arra emlékeztet, hogy a tartományi és a központi kormányzat közt egyre inkább elmérgesedik a viszony.

Egyre nagyobb a feszültség a katalánok és a spanyol kormány között
Fotó: Reuters

Végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek az emberek Barcelona utcáin a legfontosabb katalán nemzeti ünnepen hétfőn. A Spanyolországtól elszakadni kívánó régióban a szeparatista erők már hetek óta készültek a jeles napra, melynek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy október elején népszavazást tartanak a függetlenségről.

„Egy újabb harcos év előtt állunk, saját érdekeink képviseletéért küzdünk. Önálló identitással és nyelvvel rendelkező nép vagyunk, és nem tűrjük tovább a zsarnokságot és elnyomást, amiben eddig részünk volt” – nyilatkozta tévéseknek egy katalán nő.

Madrid már közölte: alkotmányellenesnek tartja a népszavazást valamint a napokban elfogadott, Katalónia elszakadásáról szóló jogszabályt. A Mariano Rajoy vezette központi kormány minden elkövet, hogy a referendumot meghiúsítsa. Barcelonában természetesen homlokegyenest ellenkezően értékelik a helyzetet.

„Ha az igen szavazatok győznek október elsején, kivívjuk magunknak a jogot, hogy meghallgassanak bennünket. Reményeink szerint ezzel megnyílik az ajtó az unióval történő kapcsolatfelvétel előtt is” – nyilatkozta Carles Puigdemont katalán elnök. Közben a spanyol hatóságok folytatták a napokban megkezdett razzia-sorozatot. A tartomány több településén is lecsaptak – olyan nyomdák után kutatva, melyek a választási névjegyzéket illetve a szavazólapokat készítik.

Felfüggesztették a törvényt

Közben felfüggesztette a spanyol alkotmánybíróság kedden azt a frissen megszavazott törvényt, amelyben Katalónia szabályozná a Spanyolországtól történő elszakadásának folyamatát – írja az MTI. A határozat még nem a végleges ítélet, annak meghozatalára öt hónap áll az alkotmánybíróság rendelkezésére. A felfüggesztés automatikus minden olyan esetben, amikor az alkotmánybíróság eljárásba vesz egy beadványt.

A jogszabály ellen a spanyol kormány élt alkotmányossági kifogással múlt pénteken, néhány órával azután, hogy a katalán parlament függetlenségpárti többsége elfogadta. A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye akkor lépne életbe, ha az október 1-jére kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.

Lényege, hogy az önállósodó Katalónia jogi kereteit biztosítsa, amíg megválasztják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlést, és elkészítik az új állam alkotmányát. A spanyol alkotmánybíróság korábban a népszavazást kiíró határozatot is felfüggesztette, így annak megtartása a spanyol törvények értelmében illegális lenne.

A katalán kormány ettől függetlenül folytatja a referendum előkészítését, arra hivatkozva, hogy a 2015-ös helyi parlamenti választásokat ennek ígértével nyerték meg, erre kaptak felhatalmazást a választóktól.

További részletek az ATV Világhíradóban, 22.15-től.

atv.hu

További külföldi híreink