Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-12 07:11:00

Csempészett táskával kevert botrányt Észak-Korea First Ladyje

Ri Szol Dzsu előszeretettel tűnik el a nyilvánosság elől, ám amikor megjelenik, egyből vihart kavar: szívesen hord ugyanis olyan ruhákat és kiegészítőket, amelyek árából egy észak-koreai család akár egy évig is megélne.

Csempészett táskával kevert botrányt Észak-Korea First Ladyje
Fotó: Reuters

Az Észak-Korea Kate Middleton-jaként is emlegetett Ri Szol Dzsu ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, és sokszor hosszabb távra is elbújik a rivaldafénytől. Kim Dzsong Un felesége 2012-es eltűnésénél kiderült, hogy gyereket szült. Majd 2016-ban hét hónapra tűnt el, 

ekkor több pletyka is szárnyra kapott, volt, aki azt állította, a nő ismét terhes, de olyanok is akadtak, akik azt mondták, megromlott a házassága a diktátorral, ezért kivégezték.

A rémhírt cáfolta, hogy Ri Szol Dzsu egy nyilvános eseményen mutatkozott férje oldalán.

Idén is hosszabb időre eltűnt Ri, végül júliusban azon a nagyszabású ünnepségen tűnt fel, amit azért tartottak, mert Phenjan sikeres rakétatesztet hajtott végre.

A hosszabb-rövidebb eltűnések ellenére az észak-koreai First Lady nyilvános szerepléseinek gyakorisága példátlan az ország történetében: Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il ugyanis alig mutatta meg a családját.

Tizenhét éves uralma alatt partnereit és gyermekeit nem említette az észak-koreai média, így Kim Dzsong Unt is csak 2011 végén ismerte meg az ország.

„A Kedves Vezető fiának felesége”

Ri Szol Dzsu az észak-keleti országrészből, Észak-Hamkjong tartományból származik, apja egyetemi tanár, anyja orvos. Ri már járt az ősellenségnek tekintett Dél-Koreában, mégpedig 2005 szeptemberében, egy szurkolói csapat tagjaként, az ázsiai atlétikai bajnokságon.

Ri állítólag 2009-ben házasodott össze a kommunista vezetővel, ám erről a közvélemény csak három évvel később értesült. Egyes hírek szerint Kim Dzsong Un egy előadás alkalmával szemelte ki magának a nőt. Más hírek szerint ő és Kim Dzsong Un már tinédzser koruk óta ismerhették egymást, és valószínűleg kapcsolatban is álltak, azonban Kim Dzsong Il megtiltotta fiának, hogy találkozzon a lánnyal.

Ri Szol Dzsut 2012-ben egy vidámpark avatásán, mint a „Kedves Vezető fiának feleségét” mutatta be az észak-koreai állami hírügynökség.

Kim felesége korábban egy népszerű zenekar, a Bochonbo Electronic Music Band tagja volt. A csapat 2005-ben volt népszerűsége csúcsán, amikor megjelent az Excellent Horse-Like Lady (Kitűnő Lószerű Hölgy) című kislemezük. Ri kiszállt a zenekarból, mikor házasságot kötött a vezetővel.

Ri és a divat

A heavy.com ír arról, hogy a kommunista országban Ri divatérzékenysége forró vitatéma volt. Úgy írnak Kim feleségéről, mint Phenjan stílusikonjáról, hiszen Ri Szol Dzsu nagyon szereti a luxusmárkákat, a magassarkú cipőket és a külföldi divattervezőket.

Nagy botrányt kavart egy 2012-es fotó: egy katonai rendezvényen Észak-Korea First Ladyje egy 1600 dolláros, azaz 350 ezer forintot érő, Makaón keresztül Phenjanba csempészett Christian Dior táskával jelent meg,

 de egyes feltételezések szerint a cipője is egy designerdarab volt, amit Manolo Blahnik tervezett.

A Telegraph számításai szerint a helyi pénzben 1,8 millió wontnak megfelelő táska árából egy észak-koreai tanár egyévnyi keresete, vagy egy átlagos koreai család minimum egy évre elegendő élelme is kijött volna.

Három gyerek

A CNN augusztus végén a dél-koreai hírszerzésre hivatkozva arról írt, hogy már három gyermeke van az észak-koreai diktátornak, erről a déli törvényhozást is tájékoztatták.

A kormányzó demokrata párt egyik képviselője közölte: a tájékoztatás szerint Ri Szol Dzsu februárban adott életet harmadik gyereküknek, a baba nemét viszont egyelőre nem lehet tudni. A déli politikusok úgy tudják, Kim és Ri első gyermeke kisfiú, a második pedig kislány.

Kivégezte ex-barátnőjét

Hjon Szong Vol énekest és Mun Kjong Jint, az Unhasu zenekar vezetőjét 2013-ban tartóztatták le, mert megszegték az észak-koreai pornográfiaellenes törvényt. Három nap múlva kivégezték őket több zenésszel, táncossal és énekessel együtt. Az elítéltek a vád szerint pornófilmet forgattak, majd értékesítették azt, ezen kívül néhányuknál Bibliát is találtak, ezért őket automatikusan ellenzékinek tekintették.

A brutális ügy érdekessége, hogy Hjon Szong Vol az észak-koreai diktátor egykori barátnője volt, akivel Kim Dzsong Il parancsára szakította meg a kapcsolatot, ám a pletykák szerint ezután is viszonyuk volt egymással.

Ugyanebben a zenekarban játszott Kim Dzsong UN jelenlegi felesége, Ri Szol Dzsu is, egyes feltételezések szerint neki is szerepe lehetett a kivégzés elrendelésében.

Ajánlom

További külföldi híreink