Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-09-08 06:40:00

Líbiába utazott, törzsfőnökkel tárgyalt, visszafogta a migrációt a kémek ura

Olaszország néhány hónap alatt óriási eredményeket ért el az országba Líbia felől érkező menekültek számának csökkentésében. Kevesen tudják azonban, hogy az intézkedések mögött az ország belügyminisztere áll. Marco Minnitit keményvonalas módszerei miatt folyamatosan kritizálják, de a szembetűnő eredmények miatt legalább ugyanannyi rajongója is akad.

Líbiába utazott, törzsfőnökkel tárgyalt, visszafogta a migrációt a kémek ura
Marco Minniti (Fotó: Reuters)

Csak tavaly több mint 180 ezer menekült érkezett Olaszország déli partjaihoz Líbia felől, ezt a mintegy nyolc hónapos hivatali ideje alatt Marco Minnitinek sikerült 87 százalékkal csökkentenie. A korábban kommunista politikus, akit titkosszolgálati kapcsolatai miatt csak „A kémek urának” becéznek, megítélése mégis nagyon vegyes.

A helyi jobboldal sztárként ünnepli, a baloldali értelmiség köreiből azonban heves kritikák érik.

Eddig csak pletykák voltak arról, hogy az olasz kormánynak hogyan sikerült elérnie a migránsok érkezésének drasztikus csökkenését. Minniti most azonban egy olasz lapnak adott interjúban fejtette ki a módszereit. Amikor nyáron csupán egy hétvége alatt több mint tízezer ember érkezett az olasz partokhoz, Minniti lépésekre szánta el magát.

Üzlet a törzsfőnökökkel
 
„A legfontosabb pillanat az volt, amikor elutaztam Líbiába, hogy megoldást találjak. Törökországban van egy erős vezető, akivel lehet tárgyalni. Líbiában nem ez a helyzet” – mondta a miniszter, aki első lépésként az ENSZ által is elismert helyi kormánnyal írt alá megállapodást a partiőrség kapacitásainak növeléséről. Így már nem csak az olasz, de a líbiai oldalon is mentették az embereket a vízből. A megállapodás aláírása óta több mint tizenhárom ezret.
 

„Meg voltam győződve, hogy Líbia déli határa kulcsfontosságú Európa déli határa számára is. Ezért kapcsolatot alakítottunk ki a dél-szaharai törzsekkel. Ők a déli határ védelmezői, de folyamatosan egymással harcoltak, ez pedig azt jelentette, hogy a határ nem volt védve” – meséli Minniti.


 
A politikus Rómában fogadta a törzsi vezetőket és 72 órán keresztül tárgyalt velük, hogy kibékítse őket egymással. A megállapodást nagy nehezen sikerült tető alá hozni. A törzseknek infrastrukturális segélyeket, munkahelyeket és olyan ösztöndíjprogramokat ígértek, amellyel Olaszországban tanulhatnak majd például tuareg fiatalok. Ha sikerül a megállapodást hosszútávon fenntartani, úgy pedig megszűnt a menekültek áradata Csádból, Maliból és Nigériából.

illegális bevándorlók a líbiai tripoli kikötői rendőrségén, miután megakadályozták, hogy olaszországba menjenek. fotó: reuters Illegális bevándorlók a líbiai Tripoli kikötői rendőrségén, miután megakadályozták, hogy Olaszországba menjenek. Fotó: Reuters

Lefizette a helyi milíciákat?

A legnagyobb kezelendő probléma azonban az embercsempészet. Minniti a nyáron Líbiába utazott, ahol az ország tizennégy legfontosabb városának polgármestereivel tárgyalt. Az embercsempészet megfékezéséért cserébe anyagi forrásokat ígért, amellyel új bevételi forrásokat hozhatnak létre.
 

„Az a probléma, hogy az embercsempészet az egyetlen ipar Líbiában, amely képes bevételt termelni”

– tette hozzá a politikus, aki tagadta azokat a vádakat, hogy ennek érdekében lefizette volna a helyi milíciákat. Azt mesélte, az egyik törzs szultánja is arra kérte, segítsen neki, hogy családja meg tudjon élni másból, mint az embercsempészet. Minniti nevéhez fűződik az a szabályozás is, amely megtiltotta az olasz partokon dolgozó civil szervezeteknek, hogy összegyűjtsék a tengeren hánykolódó menekülteket és az olasz oldalra szállítsák őket.

Olaszországon kívül tartaná a problémát
 
A belügyminiszter módszereit azért éri kritika, mert azt ugyan sikerült elérnie, hogy a Földközi tengerre ne jussanak el akkora számban a menekültek, mint eddig, és így Olaszországnak sem kell őket fogadnia, Líbiában azonban ugyanúgy kezeletlenül marad a probléma. A több tízezres tömegeket túlzsúfolt táborokban tartják, sokszor embertelen körülmények között. Minniti célja azonban, hogy a válság líbiai oldaláért már a nemzetközi világ vállaljon felelősséget.

fotó: reutersFotó: Reuters

A táborok szabályozását az ENSZ-re, a menekültek hazaszállítását és az afrikai gazdaság helyreállítását pedig az Európai Unióra bízná.

A már Olaszországba érkezett menekültek integrálásának sikeréért egyébként Minniti új szabályrendszert hozott létre, amely betartását minden menedékkérőtől el fogják várni. Ebbe beletartozik az olasz nyelv ismerete, amelyet tanfolyamokon tanítanának. De elvárják majd azt is, hogy a letelepedni vágyók munkát vállaljanak és megismerjék a helyi törvényeket, szokásokat és kultúrát, melynek része például a nők tisztelete, legyen szó az olasz, vagy a menekült nőkről.

További külföldi híreink