Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-27 08:15:00

Megdöbbentő: felesége szerint Washington cserbenhagyta az üldözött szaúdi bloggert

Az emberi jogok, többek között a szólás- és vallásszabadságról szóló jelentésekben rendre a Föld legrosszabbul teljesítő országai között szerepel Szaúd-Arábia. A Hetek című közéleti hetilap rövid interjút készített Raif Badawinak, annak a szaúdi bloggernek a feleségével, akit ezer korbácsütésre ítéltek blogján közzétett kritikus szavaiért, amelyből százat már végre is hajtottak a cukorbeteg szaúdi családapán.

 Megdöbbentő: felesége szerint Washington cserbenhagyta az üldözött szaúdi bloggert

Ezen felül a férfit tíz év börtönre, valamint egymillió szaúdi riál (kb. 71,5 millió forint) megfizetésére kötelezték. A blogger felesége gyermekeikkel Kanadába menekült, onnan kampányol férje szabadon bocsátásáért.

Ensaf Haidart arról is kérdezte a hetilap, hogy miért maradt a férje Szaúd-Arábiában, amikor már sejtette, hogy élete veszélyben forog, Ensaf Haidar azt mondta, hogy amikor 2007-ben „kibukott az ügy," férje családjával együtt megpróbált az Egyesült Államokba utazni, de az amerikai hatóságok Szaúd-Arábiával megegyezve nem engedték be őt. „Ennyit jelent az olaj hatalma, és letartóztatásáig, azaz 2012-ig pedig már nem hagyhatta el Szaúd-Arábiát" – tette hozzá.

ensaf haidartEnsaf Haidart

Ensafnak gyermekeivel végül sikerült elhagynia a terrorállamot. Először Libanonban leltek menedékre, majd Kanadában kaptak menedékjogot. Ami a két ország közötti, még az előző kanadai kormány által kötött fegyverüzletet illeti, csak remélni tudja, hogy ezt a megállapodást is Trudeau miniszterelnök arra is használja, hogy kiszabaduljon Raif. Most viszont nem ez a legnagyobb félelme, hanem az, hogy férjét újra megkorbácsolják.

Az Ensaf Haidarral készült interjút a Hetek pénteken megjelent számában olvashatják.

Ajánlom

További külföldi híreink