Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-21 17:56:00

Önkéntes katonai kiképzést vezetnek be a lengyel egyetemeken

Önkéntes és díjmentes katonai kiképzést vezetnek be az új tanévtől egyes lengyel felsőoktatási intézményekben annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az illetékes tárcák kötöttek Varsóban hétfőn.

Önkéntes katonai kiképzést vezetnek be a lengyel egyetemeken

A 30 tanórás elméleti és 22 órás gyakorlati kiképzésben a 2017/2018-as tanévben mintegy 10 ezer hallgató vehet részt. A kísérleti program költségeit - több mint 200 millió zlotyt (mintegy 14,2 milliárd forintot) - nagyrészt a lengyel nemzetvédelmi tárca fedezi, kisebb részét a tudományos és felsőoktatási minisztérium vállalja.

A programot csak azokban a felsőoktatási intézményekben valósítják meg, amelyek vezetése beleegyezik a részvételbe. A szintén önkéntesen jelentkező hallgatók - férfiak és nők egyaránt - a kurzus után sorkatonai esküt tehetnek.

A lengyel nemzetvédelmi tárca a tartalékosok erőteljesebb utánpótlását reméli a programtól. A minisztérium által a nyári szünet előtt készített felmérés szerint az egyetemi és főiskolai hallgatók közel 45 százaléka kész részt venni ilyen kiképzésben.

A hétfőn aláírt megállapodás értelmében 2018-tól önkéntes tiszti és altiszti képzést is indítanának a nem katonai felsőoktatási intézményekben.

Lengyelországban 2009-ben megszüntették az általános hadkötelezettséget, előtte fokozatosan megszűnt a férfi hallgatók kötelező katonai kiképzése az egyetemeken.

A honvédelmi kiképzéshez középiskolai szinten is visszatérnek, kísérleti jelleggel 250 iskolában már bevezették a védelmi képzés elemeit tartalmazó programot. A rendszerváltás után megszüntetett középiskolai honvédelmi oktatást a tervek szerint 2019-re állítják vissza teljes körűen.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink