Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-13 07:15:00

Ereszt a Trudeau-lufi

Szupersztárként robbant be a világ vezetői közé pár évvel ezelőtt Justin Trudeau. A kanadai miniszterelnök PR-gépezete kitűnően működött, amivel világszerte, különösen az Egyesült Államokban rengeteg rajongót szerzett. Kanadában azonban úgy tűnik, már kezdik unni Trudeau szelfijeit, illetve zoknijait, és a külsőségek helyett konkrét tetteket, valamint a kampányígéretek betartását várják a kormányfőtől. A Hetek cikke.

Ereszt a Trudeau-lufi

„Az északi csillag: ő a szabad világ legnagyobb reménye?” – ilyen címmel jelent meg július végén egy terjedelmes írás Justin Trudeau-ról az amerikai Rolling Stone magazinban. A kanadai miniszterelnök tömegeket bűvölt el az Egyesült Államokban fiatalosságával, közvetlenségével és nem utolsósorban megnyerő külsejével. Kanadában azonban egyre inkább úgy tűnik, a hétköznapok valósága sok embert kijózanított már a Trudeau-mániából. A magazin cikkére rengeteg negatív reakció érkezett, egy hozzászóló például azt írta: „Ő a zoknikkal és a szelfikkel van elfoglalva. Ha ez az önök álomvezetője, akkor vigyék.”

A gőzerővel működő marketinghadjárat azonban, úgy tűnik, saját hazájában már nem olyan eredményes. 

Egyre több az elégedetlen hang Kanadában, sok embernek már elege van a miniszterelnök „menő” zoknijaiból és „spontán” szelfijeiből.

Trudeau népszerűsége hazájában folyamatosan csökken. Míg tavaly novemberben a megkérdezettek 58 százaléka vélekedett pozitívan a miniszterelnökről, addig idén májusban ez az arány már 42 százalék volt. Természetesen még így is népszerűnek számít az elődjeihez képest, de a zuhanó tendencia nem hagyható figyelmen kívül, főként annak tudatában, hogy lassan kormányzásának feléhez érkezik. Bírálói bőven akadnak, nemcsak jobb-, hanem baloldalon is.

A baloldalról azért kritizálják némelyek, mert nem tett elég gesztust Kanada bennszülött lakossága felé, de rendkívül ellentmondásosnak tartják a klímaváltozással kapcsolatos politikáját is.

A közelmúltban Trudeau egyik legnépszerűtlenebb lépése egy 8 millió dolláros kompenzáció volt, amelyet Omar Khadrnak fizettek ki, aki fiatalként még Afganisztánban harcolt.

A kanadai állampolgárt 15 éves korában fogták el az amerikai csapatok az ázsiai országban, majd 10 évig a guantánamói börtönben tartották fogva. A férfi beperelte a kanadai kormányt azzal a váddal, hogy összejátszott az Egyesült Államokkal, hogy alkotmányos jogaitól megfossza. A Trudeau-kabinet a per helyett a megegyezést választotta, és a kompenzáció mellé Khadr hivatalos bocsánatkérést is kapott. Az Angus Reid felmérése alapján ugyanakkor a kanadaiak 71 százaléka, de még a Liberális Párt szavazóinak 61 százaléka is úgy véli, a miniszterelnök rossz döntést hozott a megegyezéssel. A konzervatív ellenzéki vezető, Andrew Scheer szerint a kifizetés „visszataszító”, és szörnyű üzenetet küld a kanadai hadsereg tagjainak és veteránjainak.

Nincs jó visszhangja a Szaúd-Arábiával megkötött 15 milliárd dolláros fegyvermegállapodásnak sem, amelynek keretében Kanada katonai járműveket adna el Rijádnak. Egyesek attól tartanak, hogy az emberi jogok területén elképesztő visszaéléseket elkövető Szaúd-Arábia azokat a saját népe ellen is bevetné.

Részletek a Hetek legfrissebb számában.

atv.hu / Hetek

További külföldi híreink