Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-11 06:09:00

Szakértők: Fokozódni fog a feszültség az USA és Észak-Korea között

Egy megelőző csapás részletes terveit készítette el az amerikai védelmi minisztérium Észak-Korea ellen, annak érdekében, ha Donald Trump amerikai elnök elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen. A következő hetekben felpöröghet a kommunista állam háborús retorikája.

Szakértők: Fokozódni fog a feszültség az USA és Észak-Korea között

Magas rangú amerikai katonai tisztségviselők az NBC hírműsorának elárulták, hogy a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

Guam az Egyesült Államok legtávolabbi területe a Csendes-óceánon. A sziget, ahol amerikai katonai bázis működik, légvonalban 3300 kilométerre fekszik Észak-Koreától, s így földrajzilag közelebb van Ázsiához, mint az Egyesült Államok többi területéhez. A guami bázison jelenleg hat B-1B típusú nehézbombázó állomásozik.


Az atv.hu két szakértőt is megszólaltatott az ügyben. Csoma Mózes szerint csak egymás elleni üzengetés zajlik. A Korea-szakértő úgy véli, ha valaki komolyan megelőző csapást akar mérni a másikra, azt nem szokták bejelenteni. „Úgy érzem, hogy itt verbális ütésváltásról van szó, ami a következő hetekben súlyosbodni fog – tette hozzá.

Ugrósdy Márton is osztja a fenti álláspontot. A Külügyi és Külgazdasági Intézet Stratégiai igazgatóhelyettese úgy fogalmazott:

„Csodálkoznék, ha bármi történne. Mindkét félnek sokba kerülne egy komolyabb konfliktus”. Majd kiegészítette: az igazi vesztes Észak-Korea lenne, hiszen ott nem maradna túl sok minden.

Noha a szakértők egyetértenek, hogy itt verbális hadviselés történik, Csoma Mózes azért hozzátette, hogy a következő hetekben vélhetően fokozódni fog a feszültség, köszönhetően az augusztus végén megrendezett dél-koreai-amerikai hadgyakorlatnak, ennek neve az Ülcsi (Eulchi) Freedom. A szakértő szerint ezt követően vélhetően még keményebb lesz az észak-koreai retorika. Hozzátette: a Guam elleni megelőző csapás belengetése nem új keletű. Ez beleilleszkedik az észak-koreai-amerikai huzavonába, ami évtizedek óta tart – mondta lapunknak az ELTE Koreai Tanszékének vezetője.

Ugrósdy Márton még annyit tett hozzá, hogy az amerikaiak elsősorban Pekingtől várják a megoldást, de ez nem véletlen.

„Észak-Korea ebből a szempontból nem teljesen önálló. A kínaiakra mindig figyelniük kell, onnan kapják a politikai és gazdasági támogatás jelentős részét. Ez addig fog menni, amíg Peking meg nem unja az üzengetést” – mondta az atv.hu-nak a szakértő. 


Erős háborús retorika

A két ország kapcsolata igen hullámzó. Az elmúlt 10 évben többször volt kiéleződve a helyzet, sőt, korábban súlyosabb szituációk is akadtak. Abban egyetértettek a megkérdezettek, hogy Észak-Korea háborús retorikája erős, de nem feltétlenül indítanának el egy rakétát az útjára. Csoma Mózes úgy látja: „Abban az esetben – és itt már csak elméleti lehetőségről beszélhetünk – lehetne kiteljesedő konfliktus ebből a helyzetből, ha az USA, úgy, mint az Öböl-háborúban, elsőként nyúlna a fegyverhez. Ekkor Észak-Korea azt érezhetné, hogy választ kell adniuk, mert a távol-keleti kultúrában létezik egy olyan kategória, hogy el kell kerülni az „arcvesztést.” Ugrósdy Márton azzal egészítette ki, hogy az észak-koreaiak csak úgy tudják zsarolni a világot, ha valami olyat húznak, amire felfigyel a világ. Utoljára a ’90-es évekből emlékszik ilyenre, ami úgy ért véget, hogy sikerült pénzt kicsikarniuk az országának, ahol éppen éhínség ütötte fel a fejét.

Az utóbbi időben ugyanakkor úgy tűnt, pozitív irányba indulhat el a két nemzet kapcsolata. Észak-Korea nagy reményeket fűzött Donald Trumphoz, de beiktatása után hamar kiábrándultak belőle. Csoma Mózes emlékeztet: Trump a kampányában még azt mondta, 

„szívesen leülne hamburgerezni Kim Dzsong Un-nal, ehhez képest idén már elég erős háborús retorika jött létre, amit idén a kínai-amerikai csúcstalálkozó kissé lehűtött.”

Majd megjegyezte: az amerikai elnök Kínával találhatná szembe magát, ha adott esetben megtámadná az észak-koreaiakat.

Mint ismert, az utóbbi napokban fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzés. Donald Trump "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg kedden Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan erre szerdán közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

Trump: majd meglátjuk, mi történik

Trump csütörtök este a bedminsteri golfklubjában újságírók előtt úgy nyilatkozott: keddi kijelentése, miszerint "tüzet és haragot" zúdít Észak-Koreára, "talán nem volt eléggé kemény". Majd hozzátette: Phenjan "hosszú évek óta ezt csinálja országunkkal, és már ideje volt, hogy valaki felemelje szavát ennek az országnak a népéért és más országok népeiért is".

Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy Washington továbbra is számol a feszültség tárgyalásos enyhítésével és a konfliktus ily módon történő rendezésével.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, hogy várható-e megelőző csapásmérés Észak-Koreára, Trump határozottan kijelentette: "erről nem beszélünk soha, majd meglátjuk, mi történik".

Trump ismét kifejtette, hogy Kína tehetne többet is a helyzet rendezése érdekében, de az az érzése, hogy Peking a jövőben aktívabb lesz ez ügyben.

atv.hu, Varga Krisztián

További külföldi híreink