Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-09 09:41:00

Sürgős haderőfejlesztést javasol Dél-Korea

A dél-koreai haderő teljes, alapos átvizsgálását és fejlesztését javasolta szerdán Mun Dzse In dél-koreai elnök annak érdekében, hogy sürgősen növeljék az ország védelmi képességeit Észak-Korea rohamosan fejlődő nukleáris és rakétatechnológiájával szemben.

Sürgős haderőfejlesztést javasol Dél-Korea

"Elképzelhető, hogy a helyenkénti kisebb fejlesztések és módosítások helyett teljes körű védelmi reformra van szükség, az alapoktól kezdve" - mondta a dél-koreai elnök Szöulban azon a találkozón, amelyen a három fegyvernem hat újonnan kinevezett parancsnokával folytatott megbeszélést. Mun szorgalmazta, hogy Dél-Koreának legyen "nyerő, magabiztos" hadserege, és az ország képes legyen a védelmét önállóan biztosítani.

Az Egyesült Államok 28 500 katonát állomásoztat Dél-Koreában a két ország közötti védelmi szövetség jegyében.

A dél-koreai védelmi képességek megerősítésének várhatóan fontos része lesz a nagyobb hatótávolságú rakéták gyártása. Mun Dzse In hétfőn telefonon beszélt amerikai kollégájával, akitől azt kérte, hogy vizsgálják felül a ballisztikus rakétákról szóló amerikai-koreai megállapodást, amely jelenleg 800 kilométerre korlátozza a Dél-Korea által fejleszthető rakéták hatótávolságát, valamint maximum 500 kilogrammban határozza meg a rakéták által hordozható töltet tömegét. Szöul abban bízik, hogy a rakétatöltetek tömegét legalább 1000 kilogrammra növelhetik, ami szakértők szerint már elegendő lehet ahhoz, hogy meg tudják semmisíteni a mélyebb észak-koreai bunkereket is.

Röviddel Mun Dzse In felvetése előtt az észak-koreai hadsereg azzal fenyegetőzött, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére. Phenjan ezzel arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök előzőleg szintén kemény hangnemben úgy fogalmazott: "Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat, mert olyan tűzre és haragra számíthat, amilyet még nem látott a világ".

Trump éles szavai nyomán gyengüléssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, és csökkentek a részvényárfolyamok szerdán a japán és a dél-koreai tőzsdén is.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink