Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-08-03 15:18:00

Egyre durvul Észak-Korea és Amerika kapcsolata

Észak-Korea készen áll a totális háborúra, és képesek lennének atombombával válaszolni egy nukleáris támadásra – állítja egy észak-koreai tiszt. Amerika a diplomáciai megállapodásban reménykedik.

Egyre durvul Észak-Korea és Amerika kapcsolata

Az amerikai külügyminisztérium szerda este kiadott közleményében sürgette az amerikai állampolgárokat, hogy minél előbb hagyják el Észak-Koreát. A figyelmeztetést egy hónappal a teljes beutazási tilalom életbe lépése előtt adta ki a külügyi tárca. Washington a múlt hónapban – az Észak-Koreában letartóztatott és kényszermunkára ítélt, majd kómában hazaszállított egyetemista, Otto Warmbier halála után – jelentette be, hogy megtiltja állampolgárai észak-koreai utazását. A tilalom szeptember elsején lép életbe.
Ezzel Észak-Korea lesz az egyetlen ország a világon, ahová az USA megtiltja állampolgárainak a beutazást.

Két tucat ballisztikus rakéta

2011-es hatalomra kerülése óta Kim Dzsong Un jelentősen felgyorsította a rezsim nukleáris és ballisztikus rakétáinak tesztjeit. Csak tavaly két nukleáris tesztet végeztek, és mintegy két tucat ballisztikus rakétát indítottak el. Phenjan júliusban két interkontinentális ballisztikus rakéta tesztet indított, ezzel jelezve, hogy a nemzetközi szankciók ellenére rakétaprogramja előrelátóbb lehet, mint azt korábban gondolták – írja a CNN.

Július elején Phenjan azt állította, hogy először tesztelt sikeresen egy interkontinentális ballisztikus rakétát is, ami szakértők becslései szerint képes lehetne elérni Alaszkát.

Válaszul az Egyesült Államok két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át július 30-án a Koreai-félsziget felett mintegy erődemonstrációként – közölte az amerikai légierő.

Globális elítélés kell

Az észak-koreai rezsim veszélyes magatartása folytatódik, ezt mutatja az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztje a nemzet függetlenségének napján és a szintén interkontinentális rakéta teszt múlt héten – írja a CNN.

A cikk szerzője azt írja: a szavak ideje lejárt. Az ilyen komoly provokációk globális elítélést követelnek, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek határozott lépéseket kell tenniük, mielőtt a Koreai-félszigeten kialakult helyzet nukleáris háborúhoz vezetne.

Ha parancsot kapnak, támadnak

Donald Trump amerikai elnök korábban így reagált a Twitteren a rakéta-kilövésre: „Észak-Korea kilőtt egy újabb rakétát. Nincs jobb dolga a fickónak?”  
Rex Tillerson külügyminiszter sokkal keményebben fogalmazott, és globális fellépést sürgetett egy globális fenyegetés megállításához. „Az Egyesült Államok soha nem fogadja el, hogy Észak-Korea atomhatalommá váljon" – szögezte le a külügyminiszter.

"Észak-Korea továbbra is a legközvetlenebb fenyegetést jelenti a régió stabilitására nézve" - hangsúlyozta a nyilatkozatában Terrence J. O’Shaughnessy tábornok, a csendes-óceáni amerikai légierők parancsnoka. "Ha parancsot kapunk rá, készek vagyunk gyors, halálos és megsemmisítő erővel válaszolni az általunk kiválasztott időpontban és helyen" - tette hozzá az amerikai tábornok.

„Van egy olyan lehetőség, ami elpusztítaná Észak-Korea rakétaprogramját, és magát Észak-Koreát” – mondta Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor az NBC csatornán.

Graham hozzátette: elkerülhetetlen a katonai beavatkozás, „ha Észak-Korea tovább folytatja”.
Choe Ryong-hae, az észak-koreai hadsereg egyik tisztje korábban azt mondta,

hogy Észak-Korea készen áll a totális háborúra, és képesek lennének atombombával válaszolni egy nukleáris támadásra.


Amerikai tisztviselők a CNN-nek már múlt hónapban arról számoltak be, hogy a katonai lehetőségeket felmérték, és készen állnak arra, hogy bemutassák a lehetséges támadási stratégiát Donald Trumpnak.

Szemtől szemben

A CNN azt írja, ártatlan emberek milliói és a 30 ezer amerikai katona miatt az amerikai kormány még mindig abban reménykedik, hogy diplomáciai megoldást találnak a problémára.

Bár Tillerson külügyminiszter márciusban még elutasított mindenféle tárgyalást Észak-Koreával, most azt jelezte, hogy az Egyesült Államok hajlandó tárgyalni, ha Észak-Korea előre megegyezik a nukleáris fegyverek felszámolásával.

Májusban az amerikai elnök is azt mondta, hajlandó találkozni Kim Dzsong Unnal a feszültségek megszüntetése érdekében.

 „Az észak-koreaiak több mint egy éve szeretnének közvetlen tárgyalásokat folytatni az amerikaiakkal, de nem akarják előre elkötelezni a nukleáris fegyverek felszámolását”- mondta a lapnak Leon Sigal, Északkelet-ázsiai Szövetkezeti Biztonsági Projekt igazgatója.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További külföldi híreink