Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-07-27 19:00:00

Jeruzsálem: Ne tegyék próbára az izraeli hatóságok türelmét

A kéthetes bojkott után visszatértek a muszlim hívek a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe imádkozni, miután az izraeli hatóságok leszerelték az összes kamerát és fémdetektoros kaput a Templom-hegyre vezető úton. Az eszközöket egy palesztin terrortámadás miatt szerelték fel korábban. A palesztinok nagy győzelemként értékelték az izraeli engedményt. Az összecsapások azonban kiújultak a szentvárosban.

Jeruzsálem: Ne tegyék próbára az izraeli hatóságok türelmét
Az óváros és az izraeli rendőrök (Fotó: Reuters)

Énekléssel és tánccal ünnepelték a palesztinok Jeruzsálemben, hogy az izraeli hatóságok leszerelték az összes biztonsági eszközt az al-Aksza mecsethez vezető úton. A muzulmán vallási vezetők jóváhagyása után csütörtökön - két hetes bojkott után - ismét több ezren imádkoztak a Templom-hegyen, délután viszont

folytatódtak a biztonságiak és a tüntető tömeg közötti összecsapások.

A tüntetők az óváros oroszlános kapujánál gyülekeztek, ahol cukorkákat osztogattak a gyermekeknek, hogy megünnepeljék a detektoros biztonsági kapuk és a térfigyelő kamerák eltávolítását.  Később több ezres tömeg verődött össze, amit az izraeli rendőrség megpróbált feloszlatni. Ennek következtében palesztin források szerint 41 palesztin megsebesült.

A Huta kaput - ahol a két héttel ezelőtti merénylet történt -, eleinte zárva tartották az izraeli hatóságok, de a palesztinok követelték annak a megnyitását is, és kérésüket az izraeli rendőrök végül teljesítették. A Templom-hegyen kitűzték a palesztin nemzeti zászlót, de azt néhány perccel később a rendőrség eltávolította a tízes tévécsatorna híradása szerint.

Csütörtök délután számos alkalommal összetűzések zajlottak az óvárosban, amikor a palesztin fiatalok kövekkel dobálták az izraeli egyenruhásokat, akik válaszul üldözőbe vették őket és tömegoszlató fegyvereket vetettek be ellenük.

„Ne tegyék próbára az izraeli hatóságok türelmét”

Izrael a most lebontott biztonsági kamerákat és fémdetektorokat két hete állította üzembe a Templom-hegyre vezető úton, ahol az al-Aksza mecset is van. A muszlimok számára szent hely közelében három palesztin terrorista lelőtt két izraeli rendőrt, ezért szigorítottak a biztonsági ellenőrzéseken.

A muszlim vallási és a palesztin vezetők azonban ezt sértésként értékelték, és bojkottot hirdettek. Senki nem imádkozhatott a mecsetben, hanem a közelben, az utcán. Emellett állandósultak a zavargások, amelyekben négy palesztin meghalt. Egy ciszjordániai zsidó család három tagját pedig egy palesztin lemészárolta, bosszúból a szigorításért.

A palesztinok nagy győzelemként értékelik, hogy Izrael leszerelte az eszközöket. „Mindent megtettünk azért, hogy eltávolítsák a fémdetektoros kapukat, és népünk győzelmet aratott” - mondta a Templom-hegyet felügyelő muszlim hatóság, a Vakf vezetője.

A Gázai övezetet uraló Hamasz terrorcsoport is elégedett. Mint egyik vezetőjük mondta: a harc folytatódik, amíg a megszállás véget nem ér, arra utalva, hogy a palesztin terrorszervezet célja Izrael teljes megsemmisítése.

A jeruzsálemi rendőrfőnök viszont azt üzente a palesztinoknak, hogy ne tegyék próbára az izraeli hatóságok türelmét.

Az izraeli kormányfő pedig az al-Dzsazírát hibáztatta a Templom-hegyi válság elmérgesedéséért. Benjamin Netanjahu szerint a katari hírtelevízió erőszakot szított, ezért hamarosan kitilthatják Izraelből.

atv.hu

További külföldi híreink