Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-07-17 18:24:00

Most már NATO-katonákat képeznek ki orosz álhírek elleni fellépésre

A NATO kötelékében januártól Észtországban szolgálatot teljesítő dán katonák kiképzést kapnak arra, hogyan lépjenek fel a térségben állomásozó NATO-katonákról szóló, Oroszország által terjesztett álhírek ellen - közölte hétfőn Claus Hjort Frederiksen dán védelmi miniszter.

Most már NATO-katonákat képeznek ki orosz álhírek elleni fellépésre
"Ez egy teljesen új" formája a hadviselésnek. "A dán katonáknak rendkívüli mértékben tudatában kell lenniük ennek. Ezért abban állapodtam meg a fegyveres erőkkel, hogy a januártól kivezényelt katonák tájékoztatást és oktatást kapnak arra, miképpen védjék meg magukat.

(...) Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy álhírekkel és ezáltal megfélemlítéssel találják magukat szembe" - nyilatkozott a védelmi tárca vezetője a DR állami televíziós csatornának.   

Az ilyen jellegű félretájékoztatásokra példa az az álhír, amely februárban terjedt el villámgyorsan a közösségi médiában arról, hogy a NATO kötelékében Litvániában szolgálatot teljesítő német katonák megerőszakoltak egy 15 éves helyi lányt. Darius Valkavicius litván főügyész akkor azt mondta: a hamis vádaskodás "egy harmadik országból származik, amely nem tagja az Európai Uniónak". A NATO szerint az álhír mögött Oroszország áll, és a brüsszeli központ arra figyelmeztetett: a jövőben további hasonló hamis hírekre lehet számítani.   

A NATO mellett az Európai Uniót is aggodalommal tölti el Oroszország képessége arra, hogy szándékos félretájékoztatással fenyegetésnek tegye ki a balti térségben állomásozó NATO-katonákat. Moszkva viszont tagadja, hogy köze lenne a nyugati kormányok és intézmények elleni bármilyen "kiberhadviseléshez"

atv.hu/MTI

További külföldi híreink