Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-07-12 14:10:00

Europol: A közösségi médián keresztül folyik a szélsőségesek toborzása

Az európai országokban túlnyomórészt a közösségi médián keresztül és a börtönökben toborozzák híveiket a terrorcsoportok, amelyeket a drog- és fegyverkereskedelemből, csempészetből vagy okirat-hamisításból származó forrásokból támogatnak - közölte Jari Liukku, az európai uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője az osztrák Ö1 közszolgálati rádiónak adott, szerdán sugárzott interjújában.

Europol: A közösségi médián keresztül folyik a szélsőségesek toborzása
Fotó: Reuters

"Akit hosszan tartó börtönbüntetésre ítélnek, különösen fogékony a terrorszervezetek üzeneteire" - jelentette ki a szakértő, aki szerint a terrorcsoportok felismerik ezeket az embereket és elkezdik őket beszervezni.

A közösségi média felületein keresztül célzottan létesítenek vele kapcsolatot, és ez a hatóságok számára igen komoly kihívást jelent

- hangzott el a szerdai beszámolóban.

A bűnözői csoportok azt is megvizsgálják, hogy a drog-, a fegyverkereskedelem vagy a csempészet hoz igazán nagy hasznot, és ahhoz igazítják tevékenységeiket. Az Europol osztályvezetője szerint ezért az európai hatóságoknak sokkal jobban össze kell fogniuk, és javítani kell a rendőrségek közötti információcserén is.

Jari Liukku tájékoztatása szerint a drogkereskedelem főként az interneten keresztül zajlik, és elsősorban szintetikus drogokat, kokaint és kannabiszt terjesztenek ilyen formában.

A drogok kevesebb mint két százalékát tudják lefoglalni.

A szakértő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által szervezett, hétfőn és kedden lezajlott bécsi konferencián vett részt. A tanácskozáson az illegális drogkereskedelem, a szervezett bűnözés, valamint a terrorizmus kapcsolatát vizsgálták.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink