Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-19 19:50:00

Tűzszünetet kötött a Közép-afrikai Köztársaság a vele szembenálló felekkel

A felekezetközi és etnikai konfliktusok dúlta Közép-afrikai Köztársaság-beli megbékéléshez vezető első állomásaként tűzszüneti megállapodást írt alá az ország kormánya, valamint számos fegyveres csoport képviselője hétfőn a Szent Egyed katolikus közösség római székházában.

Tűzszünetet kötött a Közép-afrikai Köztársaság a vele szembenálló felekkel
Az afrikai ország kormánya, valamint a vele és egymással is szemben álló 14 fegyveres csoport küldöttei péntek óta tanácskoztak Rómában, a megállapodást végül a kabinet és tizenhárom csoport írta alá. 

A béketárgyalások a találkozó résztvevőit vendégül látó Szent Egyed közösség és nemzetközi megfigyelők irányításával zajlottak.    

A felek a megállapodásban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép a Közép-afrikai Köztársaság egész területén. Ez a közép-afrikai államban az első lépésnek számít a felek közötti megbékélés és az ország stabilizálása érdekében. A tűzszünet lehetővé teszi az országban a szabad közlekedés helyreállítását, és az ezt eddig akadályozó blokádok és torlaszok felszámolását - hangsúlyozta Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodás megszületését.   

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé számít a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.   

atv.hu/MTI

További külföldi híreink