Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-19 11:35:00

Durván lángol Portugália: Pusztító erdőtüzekkel küzdenek

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány, miközben az ország középső részén tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett. A sérültek száma pedig megközelíti az ötvenet. A hírek szerint egyetlen éjszaka alatt 160 erdőtűz keletkezett a forróság miatt. További részletek a megrázó képösszeállításunkban.

62 ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton. Fotó: Reuters Galéria: Lángolnak Portugália erdői További képek

 

Az első jelentések 19 halottról szóltak, de a szám fokozatosan emelkedett, és tovább nőhet.
A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét.

Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Több sérült állapota súlyos.

A leégett területről drón segítségével készítettek felvételeket:

Marcelo Rebelo de Souza államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott.

A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője. Portugáliában szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: "az Európai Unió maximálisan kész segíteni".   

Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

atv.hu

További külföldi híreink