Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-16 09:14:00

Az oroszok megölhették az Iszlám Állam vezetőjét

Orosz légicsapás végzett Bagdadival, az Iszlám Állam első számú vezetőjével, a terrorszervezet alapítójával - jelentette a Russia Today.

Az oroszok megölhették az Iszlám Állam vezetőjét

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, ellenőrzik azokat az információkat, miszerint egy orosz légicsapás végzett Bagdadival.

A portál beszámolója szerint egy orosz Szu-34-es és egy Szu-35-ös vadászgép hajtott végre légitámadást az Iszlám Állam szíriai fellegvárának tartott Rakka közelében még május 28-án.

A bombázás célpontja a terrorszervezet legfőbb vezetőinek "csúcstalálkozója" volt, amelyen Bagdadi személyesen is részt vett.

A gyűlés célja az volt, hogy kidolgozzák, miként vonják ki Rakkából a terrorszervezet fegyvereseit az úgynevezett déli folyosón.

"A folyamatosan ellenőrzött információink alapján az Iszlám Állam vezetője, Ibrahim Abu Bakr al-Bagdadi, aki jelen volt a találkozón, meghalt a légicsapások következtében" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Moszkva hozzátette, a támadás időpontjáról és célpontjáról értesítették az amerikai partnereket.

A közlemény szerint a légicsapás végzett még Abu al-Hadzsi al-Miszri, Rakka emírjével, Ibrahim an-Naef al-Hadzs emírrel, a Rakkától a Szuhna városáig terjedő terület parancsnokával, valamint Szulejmán as-Sauah, az IÁ biztonsági szolgálatának vezetőjével is.

Kétséges a halálhír

Az Iszlám Állam ellen létrejött, amerikai vezetésű katonai szövetség egyelőre nem tudja megerősíteni a szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a halálhírét - tudatta a koalíció szóvivője pénteken. Ryan Dillon ezrdes közleményben azt írja, "jelenleg nem tudjuk megerősíteni ezeket a jelentéseket."

"Hallottam ezekről a hírekről. Egyelőre nem rendelkezem százszázalékos megerősítéssel ezzel, Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadi megsemmisítésével kapcsolatban" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki moszkvai sajtóértekezletén.

Bagdadi halálhírét még június első napjaiban szőlleztették, de akkor egyetlen hivatalos forrás sem erősítette meg az értesülést.

Az Iszlám Állam kalifája

Abu Bakr al-Bagdadi iraki származású, és mielőtt 2010-ben az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita iszlám terrorszervezet vezetője lett, az Al-Kaidának volt a tagja - írja a Wikipédia. 2014 júniusában az ISIS szövetségeseivel karöltve jelentős területeket foglaltak el Irak északi részén.

Al-Bagdadi 2014. június 29-én egyoldalúan kikiáltotta az Iszlám Állam megalakulását az általuk őrzött területen, amelynek államfője lett Ibrahim kalifa néven. Egyes hírek szerint 2015 márciusában egy amerikai légitámadásban súlyos sérüléseket szenvedett.

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További külföldi híreink