Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-14 06:00:00

Teljesen leégett egy 24 emeletes toronyház Londonban, több halott

Szinte teljesen kiégett egy 24 emeletes lakóépület szerda reggelre London nyugati részén, mintegy kétszáz tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet. A rendőrség szerint legalább 12-en meghaltak, sajtóhírek pedig több mint 60 sérültről számoltak be.

A fővárosi tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a Grenfell Tower mindegyik emeletére kiterjedtek. Rendőrségi források szerint két embert már kezelni kellett füstmérgezéssel, többen sérüléseket szenvedtek.

A lángok éjjel egy óra körül csaptak fel a negyedik emeleten, és innen terjedt tovább az egész épületre

- értesült a Russia Today helyi tudósítója. Hozzátette, a toronyháznak komoly előtörténete van a tűzesetekkel kapcsolatban. A lakók állítólag tucatszor panaszkodtak arra, hogy elavulta a tűzvédelmi rendszer. A portál úgy tudja, a toronyháznak számos muszlim lakója van, akik a Ramadan miatt feltehetőleg nem tartózkodtak otthonaikban.

12 halálos áldozat van

A hajnalban kitört tűzvészben a korábbi hírek szerint hat halálos áldozata volt, ám a rendőrség figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma növekedni fog, az esti órákra a halálos áldozatok száma elérte a tizenkettőt. 

A Scotland Yard közleményében azt írja, valószínűleg több napig eltart a 24 emeletes, 120 lakásos épület teljes átkutatása. Az épületet kiürítették, és a kimenekített lakók közül sokan orvosi ellátásra szorulnak.

 Nem sokkal később a londoni mentőszolgálat azt közölte, hogy a helyszínre vonult egységei 64 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül húsznak az állapota a mentők tájékoztatása szerint kritikus.

Szemtanúk szerint emberek ugráltak ki az épületből

Ayyub Asif, akinek rokonai laknak az épületben a CNN-nek elmondta, "láttam, ahogy a lakók ugrálnak ki a házból, borzasztó." Többen is beszámoltak arról, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból. Az egyik szemtanú szerint

a kilencedik vagy a tizedik emeletről valaki egy kisgyereket dobott ki, akit az épület aljánál felsorakozott segítőknek sikerült elkapniuk.

Mások azt mondták, sokan az égő épületben rekedtek.

Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre állt a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet. Andy Moore, a BBC újságírója szerint megvan a veszélye annak, hogy a toronyház esetleg összeomlik.

 

Szinte teljesen kiégett egy 24 emeletes lakóépület szerda reggelre London nyugati részén, mintegy kétszáz tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet. Fotó: Reuters Galéria: Katasztrófa - Pokoli tűz Londonban További képek

 

Összedőlhet az épület

Kora reggelre a lángok szinte teljesen elemésztették az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg. A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható volt.

Egyes szakértői vélemények szerint

fennáll a veszélye annak, hogy a toronyház összeomlik, mivel statikai szerkezetét a tűzvész meggyengíthette.

Dany Cotton tűzoltóparancsnok ugyanakkor elmondta: az épületet vizsgáló statikai mérnök "egyelőre" elég biztonságosnak minősítette a kiégett lakóház állagát ahhoz, hogy a mentőalakulatok beléphessenek a belső térbe.

A 120 lakásos Grenfell Tower-t 1974-ben építették, és a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb tűzesete

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában.

Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal, de az esetet egyelőre "helyi balesetként" kezelik. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy sokan rokonoknál húzzák meg magukat.

Khan szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindazok, akiket nem találnak, életüket vesztették, lehetséges, hogy sokan közülük rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre, és még nem jelentkeztek a hatóságoknál.

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban. A 24 emeletes toronyházban 125 család élt, akik most mindenüket elvesztették.

Danny Cotton tűzoltóparancsnok szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé.


Lemondták a koalíciós tárgyalásokat

A múlt csütörtöki előrehozott parlamenti választások eredményeként a kormányzó Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.

Az együttműködési megállapodás gyakorlatilag elkészült, de a DUP illetékesei a BBC-nek szerda délután azt mondták, hogy

az egyezmény bejelentése "egyelőre nem lenne helyénvaló", tekintettel a nyugat-londoni tragikus tűzvészre.

A BBC értesülései szerint a megállapodás bejelentése áttolódhat a jövő hétre, így késhet a kormányprogram parlamenti ismertetése is. Az eredeti tervek alapján II. Erzsébet királynő jövő hétfőn ismertetné a Lordok Házában - brit parlament felső kamarájában - az új kormány törvényalkotási programját.

A Downing Street-i kormányfői hivatal szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg, hogy késne az együttműködési megállapodás bejelentése és a királynői beszéd. "Ez az információ nem tőlünk ered" - fogalmazott Theresa May miniszterelnök szóvivője.

atv.hu

További külföldi híreink