Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-03 23:44:00

Merénylet Londonban: Hét halott, rengeteg sérült

Folyamatosan frissülő hírek!

Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt szombat éjjel Londonban. A London hídon egy furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén.

 • Elengedték az összes őrizetest

  június 06.kedd 06:28

  Vádemelés nélkül elengedték mindazokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek. A Scotland Yard hétfő éjjeli bejelentése szerint tizenkét emberről - hét nőről és öt férfiről - van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves.

  A rendőrség egyéb részletet velük kapcsolatban nem közölt. A közleményben szerepel ugyanakkor, hogy a rendőrség a családtagok bevonásával jelenleg is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán.

 • Nézze meg az ATV összefoglalóját

  június 05.hétfő 18:33

 • Feloldották az útzárakat

  június 05.hétfő 15:47

  Hétfő reggelre a rendőrség megnyitotta a London hidat és környékét kiszolgáló, rendkívül forgalmas London Bridge vasúti és metróállomást, és eltávolították a térséget lezáró kordonokat is, lehetővé téve a közúti közlekedés újraindulását.

 • May: nem emelkedik a terrorfenyegetettség szintje

  június 05.hétfő 12:33

  Nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalos szintje az Egyesült Királyságban, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" szinten marad - mondta el a BBC brit köztelevíziónak hétfőn Theresa May brit kormányfő. A terrorfenyegetettség szintjéről nem a kormány, hanem a JTAC-nek rövidített Egységes Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre) dönt, amely a kormánytól függetlenül működik.

  May elmondta: a JTAC megerősítette, hogy továbbra is súlyos a terrorveszély, ami azt jelenti, hogy nagyon valószínű, hogy terrortámadás történik. A brit miniszterelnök a szombati londoni merényletet a szabad világ elleni támadásnak nevezte.

 • Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe Ariana Grande

  június 05.hétfő 10:44

  Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe vasárnap este Ariana Grande. A 23 éves amerikai énekesnő két hete az észak-angliai nagyváros rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. 


  fotó: twitterFotó: Twitter
  A One Love Manchester címmel megszervezett vasárnap esti koncerten Ariana Grande oldalán fellépett mások mellett Justin Bieber, Robbie Williams, a Coldplay, a Manchesterben alakult Take That, a The Black Eyed Peas, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Niall Horan, és óriási ovációt keltve, meglepetésvendégként a manchesteri születésű Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere is.

  Ariana Grande és művésztársai a rendezési költségeken felüli teljes bevételt a két héttel ezelőtti merénylet áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítő, We Love Manchester nevű alapítványnak adományozzák. Az alapítványt a manchesteri városi tanács és a brit Vöröskereszt közösen hozta létre. A szervezők legalább kétmillió font (több mint 700 millió forint) bevételt reméltek, de már vasárnap estig tízmillió font gyűlt össze adományokból.

 • Újabb lövések dördültek el

  június 05.hétfő 09:58

  Folytatódtak hétfő reggel is a házkutatások a londoni terrortámadás kapcsán. A The Daily Telegraph brit konzervatív lapra hivatkozva a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a hajnali rendőrségi akciók alatt hanggránátok és lövések zaját lehetett hallani. „Engem és az egész utcát felébresztette” – tette közzé Twitteren az egyik lakó. 

 • Folytatódnak a házkutatások

  június 05.hétfő 08:58

  Folytatódtak hétfőn az intenzív házkutatások London keleti városrészeiben a szombat éjjeli londoni merénylettel összefüggésben. A rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból lehetségessé válik".

  Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfő reggel a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, ezek mibenlétét azonban nem részletezte.

  Kijelentette: továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások eredményeként vették őrizetbe. A Scotland Yard vezetője elmondta: a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül "semlegesítette a fenyegetést", és végzett a három támadóval.

 • Az Iszlám Állam válllalta a támadást

  június 05.hétfő 08:52

  Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet. "Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást" - olvasható a dzsihadista terrorszervezet szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében.

 • Mattis: nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az iszlamista erőszaktól

  június 05.hétfő 04:20

  Az Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyják magukat megfélemlíteni az Iszlám Állam terrorszervezet erőszakcselekményeitől - jelentette ki hétfőn James Mattis amerikai védelmi miniszter Sydneyben. Hangoztatta: a szövetségesek egységesek abban az elhatározásukban, hogy megvédik magukat a dzsihadista szervezettel szemben. Az Iszlám Állam tévedésben van, ha úgy gondolja, hogy erőszak elkövetésével "félemlíthet meg minket". "Nem félünk" - hangoztatta.

 • Trump: "megvédjük Amerikát a terrorfenyegetésektől"

  június 05.hétfő 04:12

  Donald Trump amerikai elnök vasárnap este, egy gálaesten nyilatkozva "ördögi mészárlásnak" minősítette az előző napi londoni merényletet, és leszögezte, hogy kormánya megvédi az Egyesült Államokat a terrorfenyegetésektől. Az elnök a washingtoni Ford színház gálaestjén azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz annak megelőzésére, hogy a terrorfenyegetések az Egyesült Államokat is elérjék. "Ennek a vérontásnak be kell fejeződnie, ez a vérontás be fog fejeződni" - fogalmazott, majd leszögezte: "megújítjuk elszántságunkat, még erősebben, mint valaha, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseit az aljas ellenségtől, amely ártatlan emberek ellen folytat háborút". Donald Trump ezúttal tartózkodott attól, hogy bírálja a londoni polgármestert. 

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • Új biztonsági protokoll Olaszországban

  június 05.hétfő 00:30

  Új biztonsági rendszert dolgoznak ki a hatóságok a nyári hónapokban Olaszországba érkező több millió turista, valamint a nyári fesztiválokon, koncerteken és strandokon tartózkodó olaszok védelmére - jelentették be az olasz nemzetbiztonsági tanácsnak a londoni merényletet követő ülésén vasárnap este. 

 • A brit zászló színeiben világították ki Brandenburgi kaput

  június 04.vasárnap 23:20

  londoni merénylet áldozataival vállalt szolidaritás jeleként a brit zászló színeiben világították ki vasárnap este a német főváros jelképének számító Brandenburgi kaput.

  A berlini építmény a Union Jack, az Egyesült Királyság lobogójának színeibe, kék-piros-fehérbe borult, miközben Nagy-Britannia közelben lévő nagykövetsége előtt az emberek virágokat helyeztek el. Az egyik ott elhelyezett papíron, amelyen szintén a brit zászlót lehetett látni, az állt: "You'll never walk alone" (Sosem lesztek egyedül).

 • May: túl nagy a tolerancia az iszlám szélsőséggel szemben

  június 04.vasárnap 20:38

  A brit miniszterelnök kijelentette: az iszlám szélsőség eltorzított ideológiáját nem lehet csak katonai beavatkozással és a folyamatos terrorellenes védelmi műveletek fenntartásával legyőzni. Ez az ideológia csak akkor lesz legyőzhető, ha sikerül mindenkivel megértetni, hogy a pluralizmus brit értékei magasabb rendűek bárminél, amit a gyűlölet szónokai és hívei kínálnak - fogalmazott a brit kormányfő.
      

  Theresa May szerint Nagy-Britanniában "túl nagy a tolerancia" az iszlám szélsőséggel szemben. Nem szabad azonban megengedni, hogy ez az ideológia bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának.

 • Jól reagáltak a rendőrök

  június 04.vasárnap 19:42

  Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a szombat esti londoni merényletnél jól reagáltak a rendőrök, mivel egy váratlan esemény elkezdődésétől számítva nyolc perc alatt megfékezték a támadókat.

 • Az ATV Híradó összefoglalója

  június 04.vasárnap 19:37

 • 50 lövést adott le nyolc rendőr

  június 04.vasárnap 19:01

  Példátlanul sok - mintegy ötven - lövést adott le nyolc szombat este brit rendőr, hogy megállítsa a látszólag robbanómellényt viselő elkövető öngyilkos merénylőket - közölte vasárnap Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

  "Nyolc fegyveres rendőr elsütötte a fegyverét. Az elsődleges becsléseink szerint mintegy 50 lövés dördült el, a nyolc rendőr mintegy 50 lövedéket lőtt ki" - mondta Rowley. A három támadót agyonlőtték.

  "A rendőrök válságos helyzetben voltak - élet és halál forgott kockán - a látszólag robbanómellényes három támadó már több emberre rátámadt és többeket megölt, azonnal meg kellett őket állítani" - tette hozzá a parancsnok. 

 • Trump a londoni főpolgármestert támadta

  június 04.vasárnap 18:04

  Sadiq Khan londoni főpolgármestert támadta vasárnap Donald Trump amerikai elnök, akit azzal vádolt meg, hogy nem vette komolyan a terrorfenyegetettséget.

  "Legalább hét halott és 48 sebesült egy terrormerényletben, és a londoni főpolgármester azt mondta, hogy +nincs okunk a riadalomra+" - írta a helyi idő szerint szombat esti londoni merénylet után Twitter-üzenetében az amerikai elnök Sadiq Khanra utalva.

  sadiq khan londoni főpolgármester fotó:reutersSadiq Khan londoni főpolgármester Fotó:Reuters

 • 21 sérült állapota kritikus

  június 04.vasárnap 16:59

  A terrortámadás sérültjei közül huszonegynek az állapota kritikus - írja hivatalos forrásokra hivatkozva a Sky News.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • "Allahnak"

  június 04.vasárnap 15:43

  Szemtanúk szerint az elkövetők a támadás közben azt ordibálták, hogy "Ezt Allahnak".

 • "Feküdjenek a földre!"

  június 04.vasárnap 15:40
 • Megszólalt az egyik elkövető szomszédja

  június 04.vasárnap 15:07

  Az egyik elkövető szomszédja a Daily Mailnek úgy nyilatkozott, hogy egy csendes, de normális férfi volt, akivel néha még pingponozni is összejártak.

  "El sem hiszem mi történt. Tegnap még arról kérdezgetett, hogy hol béreltem a furgonomat, mert költözni fog és ahhoz kell. Igaz, furcsán viselkedett, sokkal kedvesebb volt mint általában" - mondta a szomszéd. 

 • Tizenkét embert őrizetbe vettek

  június 04.vasárnap 14:46

  Őrizetbe vett vasárnap a rendőrség tizenkét embert az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és folytatódnak a környéken a házkutatások.

 • Nem halasztják el a választásokat

  június 04.vasárnap 11:51

  Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. May hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a nagy pártok vasárnapra felfüggesztik kampányukat, de a választási kampány hétfőn folytatódik.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • Hétre nőtt a halálos áldozatok száma

  június 04.vasárnap 10:39

  A londoni rendőrfönök jelentette be, hogy az áldozatok száma hatról hétre nőtt. A sebesültek száma továbbra is 48. 

 • A CBS összefoglalója

  június 04.vasárnap 10:32

 • Uniós vezetők is részvétüket fejezték ki

  június 04.vasárnap 10:24

  Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival.

  "Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" - írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

  Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket. "Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" - írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

 • Áder János levélben fejezte ki részvétét

  június 04.vasárnap 10:19

  A köztársasági elnök levelet küldött II. Erzsébetnek, amelyben együttérzéséről biztosítja a briteket.

  "Nagy szomorúsággal tölt el, hogy két héten belül immár a második gyilkos merénylet miatt kell kifejeznem együttérzésemet. Engedje meg, hogy az ártatlan áldozatok hozzátartozóit ezúton biztosítsam őszinte részvétemről, valamint gyors és teljes felgyógyulást kívánjak a sérülteknek." - írja Áder levelében.

  Az állmfő biztosítja az uralkodót, hogy a továbbiakban is számíthat Magyarország határozott támogatására és erőfeszítéseire annak érdekében, hogy közös fellépéssel mielőbb meg tudják fékezni a békés emberek életét fenyegető, gátlást nem ismerő gyűlölet erőit.

 • A Skót Nemzeti Párt is felfüggeszti kampányát

  június 04.vasárnap 10:09

  A szombati éjszakai londoni terrortámadás miatt a Skót Nemzeti Párt (SNP) is felfüggeszti választási kampányát - tudatta vasárnap a párt szóvivője. "Felfüggesztettük az országos kampánytevékenységet" - húzta alá a szóvivő.

  Nem sokkal korábban a két legnagyobb brit politikai erő, a Konzervítav Párt és a Munkáspárt is felfüggesztette országos kampányát. Az Egyesült Királyságban jövő csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választást.

 • Videó a támadás utáni percekből

  június 04.vasárnap 09:37

 • Térképen a támadás két helyszíne

  június 04.vasárnap 09:25

  forrás: bbcForrás: BBC

 • Két francia áldozat is van

  június 04.vasárnap 09:02

  A francia elnöki hivatal Párizsban tudatta: legkevesebb két francia állampolgár is a sérültek között van, egyikük állapota súlyos.

 • Merkel: Együttérzünk a britekkel

  június 04.vasárnap 08:53

  Együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította vasárnap reggeli közleményében a briteket Angela Merkel német kancellár a szombat esti londoni terrortámadás után.

  "Együttérzéssel és szolidaritással gondolok ezekben az órákban brit barátainkra és mindenkire Londonban" - áll a kancellár kommünikéjében.

  "Ma, minden akadály ellenére egységes elszörnyedésünk és gyászunk, de elszántságunk is" - húzza alá a német kormányfő, aki világossá teszi, hogy Berlin "szilárdan és elszántan" áll London mellett a terrorizmus elleni küzdelemben.

 • Khan: Nem változik a terrorfenyegetettség szintje

  június 04.vasárnap 08:40

  Nem változik a brit terrorfenyegetettség szintje a szombat esti, londoni terrortámadás után, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" a terrorveszély szintje az Egyesült Királyságban - közölte vasárnap reggel Sadiq Khan, London polgármestere.

 • Szemtanúk

  június 04.vasárnap 08:38

 • A britek felfüggesztik a választási kampányt

  június 04.vasárnap 08:38

  A szombat éjszakai, hat halálos áldozatot követelő londoni terrortámadás miatt a pártok felfüggesztik a jövő csütörtöki előrehozott választás országos kampányát - jelentette vasárnap reggel az ITV politikai tudósítója a Twitteren közzétett rövid üzenetében.

  Robert Peston úgy értesült, hogy a helyi szintű kampány folytatódik, csak az országosat függesztik fel. A Konzervatív Pártot és a Munkáspártot egyelőre nem lehetette elérni, hogy megerősítsék az értesülést.

 • "A terroristák a keresztény kultúrát is eltörölnék"

  június 04.vasárnap 08:22

  A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát.

  A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli a londoni, terrortámadásokat - írta közleményében a külügyminiszter. A merénylet módja és pünkösdi időzítése azt mutatja, hogy a terroristák "semmilyen aljasságtól nem riadnak vissza", sőt "egyértelmű, hogy keresztény vallásunkat és kultúránkat is el akarják törölni a Föld felszínéről" - fogalmazott.

  Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - írta.

  Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel - folytatta -, magyar sérültről nem érkezett hír, a követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.

  A sokadik terrortámadás után "Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni" - jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a "szörnyű kihívásra" egyetlen jó válasz van: "az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő" - hangsúlyozta

 • Már 48-an vannak kórházban

  június 04.vasárnap 05:37

  A szombat esti terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el - közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat.

  Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.

 • Azt hitték, robbanó mellényt viseltek a támadók

  június 04.vasárnap 04:16

  Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy a támadók öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrök. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve. A Sun című napilap értesülése szerint a támadók bádogpalackokból házilag készített mellényt viseltek, hogy megvédje őket a késszúrásoktól. Feltehetően ezekről a mellényekről hitték először azt, hogy robbanóanyagot tartalmazhatnak.

 • Egyre több sebesültről tudni

  június 04.vasárnap 03:48

  Több mint harminc sebesültet szállítottak kórházba a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon elkövetett terrorcselekmények után - közölte vasárnap reggel a londoni mentőszolgálat.

  Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy több mint harminc sebesültet szállítottak öt londoni kórházba és több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

 • Kiderült: Hatan haltak meg a támadókon kívül

  június 04.vasárnap 03:31

  A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül - közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

 • Scotland Yard: Terrortámadás történt

  június 04.vasárnap 02:27

  A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon történt gázolást és a közeli piac, a Borough Market melletti késeléses támadást.

  A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok "potenciális terrorcselekményként" kezelik a történteket.

  A Scotland Yard korábban bejelentette, hogy a támadásban többen életüket vesztették.

 • A harmadik eset nem kapcsolódik

  június 04.vasárnap 00:24

  A Vauxhall-nan történt késeléssel kapcsolatban a rendőrség tisztázta, hogy az eset nem kapcsolódik a többihez.

 • Legalább húszan kerültek kórházba

  június 04.vasárnap 00:15

  Legalább húsz embert szállítottak kórházba a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon elkövetett terrorcselekmények után - közölte hétfőre virradóra a londoni mentőszolgálat.

 • Újabb támadások

  június 03.szombat 23:45

  A rendőrség nem sokkal a gázolást közölte azt is, hogy egy másik incidens is történt a hídhoz közeli piac, a Borough Market környékén, és ott szintén fegyveres rendőrök tartózkodnak. A BBC késelésről ír, több ember megsérült. Ezt követően pedig arról érkeztek hírek, hogy egy harmadik incidens is történt, Vauxhall-ban.

 • Késelni kezdett

  június 03.szombat 23:36

  Az RT közben helyszíni beszámolókra hivatkozva arról ír, hogy egy és három közötti támadó a gázolás után kiugrott a kocsiból, és késelésbe kezdett. Lövéseket is lehetett hallani a helyszínen. Félő, hogy néhányan a vízbe estek, a rendőrség csónakokkal is kutat esetleges áldozatok után.

 • Öt-hat sérültet láttak

  június 03.szombat 23:34

  A BBC egyik riportere épp a hídon tartózkodott a gázolás idején, és arról számolt be, hogy a furgont egy férfi vezette, és nagyjából 80 km/órás sebességgel haladhatott. Az újságíró úgy látta, hogy a merénylet után nagyjából öt-hat embert ápoltak a mentők, négynek közülük súlyos az állapota.

 • Furgon hajtott a járókelők közé

  június 03.szombat 23:32

  Gyalogosokat gázolt el egy furgon a London Bridge-en szombat este - írja a BBC. Beszámolók szerint a gépjármű felhajtott a járdára, mielőtt elütötte a járókelőket. A rendőrség nem sokkal egy óra előtt azt közölte, hogy a merényletben több mint egy ember életét vesztette.

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink